© Yeraltı Haber 2021

Fatih Sondaj Gemisi, Türkali-6 Kuyusuna Ulaştı!

Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı'nın sosyal medya hesabından yapılan paylaşımda Karadeniz’de büyük keşiflere imza atan Fatih Sondaj Gemisi'nin yeni çalışmalar yürütmek için Türkali-6 kuyusuna ulaştığı bilgisi verildi.

Türk Deniz Kuvvetleri Seyir Hidrografi ve Oşinografi Dairesi Başkanlığı, yayımladığı NAVTEX ile 27 Ekim – 27 Aralık 2021 tarihleri arasında Fatih Sondaj Gemisi’nin Türkali-6 kuyusunda sondaja başlayacağını duyurmuştu.

Yayımlanan NAVTEX’e göre Fatih Sondaj Gemisi'ne Karadeniz’de çalışmalarını devam ettireceği bu tarihler arasında Sancar, Korkut ve Altan gemileri de eşlik edecek.

Fatih Sondaj Gemisi

Fatih, önceki adıyla Deepsea Metro II, Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı’nın sahibi ve işletmecisi olduğu ultra derin su sondaj gemisidir. 2011’de Güney Kore’de inşa edilen gemi, 229 m uzunluğundadır. Denizlerde 12.120 m (40.000 ft) derinlikte sondaj yapabilmektedir. Dünyanın en derin çukuru olan Mariana Çukuru’ndan daha derinde, çok yüksek basınç altında dahi deniz sondajı yapabilme kabiliyetine sahiptir. Fatih Sondaj Gemisi’nin sondaj kule uzunluğu 64 metredir. Fatih’in iki kulesi, toplam 1750 ton yük kaldırma kapasitesine sahiptir. 6. nesil sondaj gemisidir. Modernizasyon edilme sürecinde, sondaj ekipmanları, kuyu kontrol sistemleri, dinamik pozisyonlama sistemleri, gemi iticileri ve gemi jeneratörlerine varıncaya kadar gerekli tüm teknik aksamı yenilenen Fatih, kendi sınıfındaki 16 gemi arasında böylesine yüksek teknolojiye sahip dünyanın ilk 5 gemisinden biridir.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER