Finike Deniz Altı Dağlarında Araştırma Çalışmaları
ÇEVREAntalya Finike'de, 2013 yılında 'özel çevre koruma alanı' olarak ilan edilen deniz altı dağları bölgesinde araştırılma için çalışmaları başlatıldı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile İstanbul Üniversitesi iş birliğinde yürütülecek proje kapsamında 'Yunus-S' isimli araştırma gemisi bölgeye getirildi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdür Yardımcısı Nuri Kunt, "Çalışma ülkemizde ilk. 'Finike deniz altı dağları özel çevre koruma bölgesi' ilan edilmesi de ülkemizde denizler alanında bir ilk zaten" dedi.
Akdeniz'de, 'Finike Deniz Altı Dağları Özel Çevre Koruma Bölgesinde Setase Çeşitliliği Durum Tespiti Projesi' kapsamında çalışmalara başlandı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü ile İstanbul Üniversitesi Su Bilimleri Fakültesi iş birliğinde 16 kişilik ekiple yürütülecek olan bu proje 2 yıl devam edecek.
'Bu Alanda Yürütülen İlk Çalışma'
Proje hakkında açıklamalarda bulunan Nuri Kunt, "Buradaki balinalar ve yunus gibi memelilerin yanı sıra biyoçeşitlilik tespitiyle ilgili İstanbul Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi'nin değerli hocalarıyla araştırma gemisindeyiz. 18 tane özel çevre koruma bölgemiz var. 'Finike deniz altı dağları özel çevre koruma bölgesi de denizler olarak tek yerimiz olduğu için büyük önem arz etmekte. Bu bölge 2013 yılında 'özel çevre koruma alanı' ilan edildi. Memeliler ve biyoçeşitliliğin izlenmesine başlamış olduk. Mayıs ayı itibarıyla başlayan çalışma 2 yıl devam edecek" ifadelerini kullandı.
Sosyoekonomik alanda da çalışmalara başlanacağını belirten Kunt, "Nihai olarak burada bir yönetim planı yapılacak. Yönetim planına göre, diğer kamu kuruluşları ve yerel paydaşların ne yapması gerekiyorsa onlar vazifelendirilmiş olacak. Bu şekilde sürdürülebilir bir korumayı hedefliyoruz. Araştırma gemimiz yaklaşık 70 mil kadar açıklara çıkıp 1,52 yıl boyunca biyoçeşitliliğin tablosunu ortaya koyacak. Bu tabloya göre nerelerde hassas koruma, nerelerde mutlak zonlar yapacağız bunları tespit çalışmaları gerçekleştirmiş olacağız. " diye konuştu.
Araştırma Gemisi Ülkemizde İlk
İstanbul Üniversitesi Su Bilimleri Fakültesi'nden Prof. Dr. Bayram Öztürk de proje ve İstanbul Üniversitesi'ne ait 'Yunus-S' isimli araştırma gemisinin teknik özellikleri hakkında bilgiler verdi. Prof. Dr. Öztürk, "33 metre boyunda ve teknik özellikleriyle her türlü donanıma sahip. Denizden örnek alabilecek nitelikteki araştırma gemimizde balıkçılık araştırmaları için hidrolikler ve akustik cihazlarımız var. Ses dinleme, özellikle yunus, balina sesi dinleme gibi cihazları var. Daha birçok değişik aletlerimiz var. Gemimiz 4 bin metreye kadar derin denizlerden örnekleme yapabilecek nitelikte. O nedenle geminin sancak tarafında 'İlk ve tek' yazıyor" dedi.
İlginizi Çekebilir