© Yeraltı Haber 2021

Finlandiya Jeotermal Araştırmalar İçin 1 Milyon Euro Fon Aldı

Finlandiya Jeoloji Araştırması (GTK), düşük entalpili kristal ortamlardaki derin jeotermal sistemler üzerine araştırmaları ilerletmek için 1 milyon euro fon aldı. Finlandiya Araştırma Konseyi, toplamda 1 M€’luk proje finansmanı ile en büyük katkıyı sağlayan kuruluş.

Deep-Heat-Flows projesinin GTK’nın jeotermal enerji grubundan baş araştırmacısı Dr. Alan Bischoff şöyle açıklıyor: “Projemiz, volkanik ve riftleşme alanlarından uzakta, düşük entalpili kristal ortamlarda derin jeotermal kaynakların tüm potansiyelini açığa çıkarmayı içeriyor. Jeotermal sistemler hakkındaki mevcut bilgilerimizin çoğu, yüksek sıcaklıktaki akışkanların, yoğun tektonik ve volkanik aktivitenin ve konvektif hidrotermal hücrelerin varlığının jeotermal rezervuarların oluşturulmasında merkezi bir rol oynadığı termodinamik olarak aktif alanlardan geliyor.”

Bischoff şöyle devam ediyor: “Bugün, kaya kırılması ve mineral alterasyonu gibi süreçlerin, daha yüksek entalpili jeotermal rezervuarların sıvı akış özelliklerini tanımlamak için anahtar olduğu, ancak daha düşük entalpi koşullarında derin kristalli rezervuarlar oluşturabilen süreçler hakkında temel bilgiler olduğu genel olarak kabul ediliyor. Hipotezimiz, önemli ölçüde büyük (>1 km3) jeolojik yapılar, derin jeotermal enerji üretimine uygun yüksek geçirgenliğe sahip kristal rezervuarları barındırabilir. Bu jeotermal beklentileri sağlayabilecek en umut verici jeolojik yapılar, kabuk fay bölgeleri ve eski magmatik müdahalelerin temas bölgesidir. Her iki yapı da Fennoscandian Craton’da çok sayıda bulunuyor ve bu nedenle derin jeotermal keşifler için delinebilir hedefler sağlama konusunda önemli bir potansiyele sahip.”

Proje, Finlandiya’da ve diğer kristal ortamlarda jeotermal kullanımı hızlandırmak için uzun süredir ihtiyaç duyulan bilime dayalı Ar-Ge düşüncesini sağlıyor. “Jeoloji okuduğumda, ana teori, ne kadar derine inilirse o kadar az çatlak ve gözenek bulunabileceğiydi. GTK jeotermal enerji Baş Uzmanı Dr. Teppo Arola, bu çerçeve bozuldu ve şimdi Deep-Heat-Flows projesi, yeni bir bakış açısıyla daha derin kaynaklardan jeotermal ısı kullanımı için fırsatlar arayacak” dedi .

Kaynak: ThinkGeoEnergy

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER