G20 Ülkeleri İklim Atlası ve Türkiye
GÜNDEMYenader Genel Sekteri Doç. Dr. Füsun Tut Haklıdır G20 İklim Risk Atlası Raporu’nu inceledi; Bağımsız bir araştırma grubu olan Avrupa-Akdeniz Merkezi İklim Değişikliği Vakfı (CMCC) “G-20 Ükeleri İklim Risk Atlasını” ilgililerin dikkatine sundu. Her G20 ülkesine ait iklim senaryoları ve farklı alanlara etkilerinin incelendiği raporda Türkiye ile de ilgili bir değerlendirme raporu bulunmakta.
Rapora göre; düşük emisyon senaryosuna göre sıcaklık değişimleri değerlendirildiğinde ülke genelindeki sıcaklık artışı +1.5 °C ile sınırlı kalabilecekken, CO2 gibi sera gazı emisyonlarında belirgin bir azalma olmaması durumda ise çok daha yüksek sıcaklık anomalilerinin olması; 2050 yılında + 2.7 °C, 2100 yılında +6. 3 °C’ye varabilecek sıcaklık artışının ihtimal dahilinde olduğu ifade edilmekte. Raporda artan sıcaklıklar ve azalan yağışların özellikle ülkenin batı ve güney kesimlerinde önemli su stresine yol açmakta olduğu, artan sıcaklıklarla 2050 yılında yağışlarla ilgili daha büyük anomalilerin beklenebileceği belirtilmekte.
İklim değişikliği Türkiye üzerinde şu anda bile yıkıcı etkiler yaratıyor. Bu rapor, iklim etkilerinin 2050 ve 2100 yıllarına gelindiğinde düşük, orta ve yüksek karbonlu emisyon senaryolarında nasıl bir rol oynayacağına ilişkin bilimsel tahminleri derliyor.
Bilim, Türkiye’nin yüksek emisyonlu bir yolu takip etmesi durumunda yıkıcı iklim etkilerine maruz kalacağını gösteriyor. Hemen harekete geçilmemesi halinde 2050 yılına kadar Türkiye’de tarımsal kuraklığın görülme sıklığı %37 oranında artacak. Sıcak hava dalgaları 4242% oranında daha uzun süreli olacak ve deniz seviyesinin yükselişi, kıyı erozyonu, şiddetli hava koşulları ile bir araya gelerek Türkiye ekonomisinde kaos yaratacak. Bu kaos nedeniyle 2050 yılına gelindiğinde GSYİH’de %2,26 kayıp yaşanacağı öngörülüyor.
Türkiye düşük karbon politikalarını ne kadar hızlı biçimde yürürlüğe koyarsa iklim etkilerindeki artış o kadar sınırlı ve yönetilmesi o denli kolay olacaktır. Sıcaklık artışının 2°C ile sınırlanması halinde Türkiye’nin maruz kaldığı iklim etkilerinin maliyeti 2050 yılında GSYİH’nın sadece %0,6’sı seviyesinde gerçekleşecektir.
İlginizi Çekebilir