© Yeraltı Haber 2021

Gayrettepe - İstanbul Havalimanı Metro Projesi Çalışmaları!

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Gayrettepe-Kağıthane-Eyüp-İstanbul Havalimanı Metro Hattı Projesi kapsamında yapılan Kağıthane İstasyonu’nda çalışmaları inceledi.

İncelemeler sonrasında açıklama yapan Karaismailoğlu, “Bakanlık olarak biz de İstanbulumuzun altyapı ve ulaşım alanında gelişimini büyük bir ciddiyetle ele alıyoruz” dedi.

İstanbul’da Projeler Tamamlandığında Raylı Sistem Uzunluğu 354,3 Km’ye Yükselecek

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı olarak, çalışmaları 7 gün 24 saat esasına göre sürdürdüklerini vurgulayan Karaismailoğlu, raylı sistem hakkında şu bilgileri verdi:

“Halihazırda inşası devam eden 103,3 kilometre ile Bakanlık olarak aynı anda en fazla raylı sistem hattı yaptığımız şehrimiz olan İstanbul’da, işletmede olan 80 kilometrelik raylı sistem hattı ile birlikte Bakanlığımız tarafından İstanbulluların hizmetine sunulan raylı sistem uzunluğu toplamda 183,3 km’ye ulaşacak. Bugün itibarıyla İstanbul’un raylı sistem ağının toplam uzunluğu 251 kilometre; ayrıca yapımı devam eden 7 ayrı metro hattımızın uzunluğunun toplamı 103,3 kilometredir. Projelerimiz tamamlandığında, İstanbul’un raylı sistem uzunluğu 354,3 kilometreye yükselecek.”

“10 adet TBM ile Türkiye’nin en fazla tünel açma makinesi kullanılan projesini yürüttük.”

Proje hakkında bilgi veren Karaismailoğlu,  “İstanbul Havalimanımızla birlikte Göktürk, Kemerburgaz, Kağıthane, Beşiktaş’a ulaşan 37,5 kilometre uzunluğundaki bu metro hattımız, 9 istasyondan oluşuyor. Projemizde bugüne kadar; 76 bin 509 metre tünel açarak, tünel çalışmalarımızı tamamladık. 1 milyon 518 bin 322 metreküp beton dökerek, beton işlerinin yüzde 97.5’ini bitirdik. 74 bin 20 kilometre ray montajı yaparak, bu işleri de yüzde 96,6 oranına ulaştırdık. İstasyonlarımızda 154 bin 448 metrekare kapalı alan oluşturduk. Aynı anda 10 adet TBM ile Türkiye’nin en fazla tünel açma makinesi kullanılan projesini yürüttük.”

İlk Sinyalizasyon Test Sürüşlerini Kasım’da Başlanacak

Metro hattında ilk ray kaynağının Ocak 2020’de yapıldığını anımsatan Ulaştırma Bakanı Karaismailoğlu, Kasım ayında bu noktada ilk sinyalizasyon test sürüşlerini başlatacaklarını açıkladı.

Türkiye’nin En Hızlı Metrosu

Hatta işletilecek trenlerin, önce otomatik, ardından da sürücüsüz olarak çalışacağını belirten Karaismailoğlu, saatte 120 kilometre gibi rekor bir kentiçi raylı sistem hızına ulaşılacağını söyledi.

Ulaştırma Bakanı Karaismailoğlu sözlerine şöyle devam etti:

“Tek yön yolcu kapasitesi saatte 38 bin 400 olarak planlanan hat üzerinden günde 600 binin üzerinde yolcu taşınacak. Projenin toplam ilerleme oranının yüzde 91,86 olduğunu memnuniyetle ifade etmek istiyorum. Metro hattımızın 20 yıllık işletme vizyonundaki ekonomik getirisi ise yaklaşık 2 milyar 639 milyon Euro olacak.”

Proje Hakkında

Asya ve Avrupa kıtalarının birleştiği noktada yer alan İstanbul’da, nüfus artışı, işgücü ve büyüyen ülke ekonomisine paralel olarak kent içi, şehirlerarası ve uluslararası modern ve kolay erişilebilir ulaşım ihtiyaçları ortaya çıkmaktadır. İstanbul’daki mevcut Atatürk ve Sabiha Gökçen havalimanlarının kapasiteleri, artan iç ve dış yolcu talebine karşı her geçen gün yetersiz kalmaktadır. Bu sebeple 7 Haziran 2014 tarihinde temeli atılan “İstanbul Havalimanı”, İstanbul’un Avrupa yakasında Yeniköy ile Akpınar köyleri arasındaki alana birbirinden bağımsız altı pistli olacak şekilde inşa edilmektedir. Havalimanının ilk etabı 29 Ekim 2018 tarihinde hizmete girmiştir.

Bu ölçekte yolcu kapasitesi olan bir havalimanı ile çevresinde yapılacak diğer yaşam merkezleri düşünüldüğünde, bölgenin toplu taşıma ile desteklenmesi kaçınılmaz olmaktadır. İstanbul Havalimanı Raylı Sistem Hattı, İstanbul’ un Avrupa yakasında yapılması planlanan en önemli metro hatlarından biridir. Bu hat ile, İstanbul Havalimanına hızlı ve konforlu erişim sağlanacak şekilde şehrin önemli toplu taşım aktarma merkezleri ve kent içi raylı sistem hatlarıyla entegrasyonu temin edilecektir. Toplam uzunluğu yaklaşık 70 kilometre olacak hattın, Gayrettepe- İstanbul Havalimanı yönünde uzunluğu yaklaşık 37,5 kilometre, İstanbul Havalimanı-Halkalı yönünde ise 32 kilometre olarak tasarlanmıştır.

Proje Yüklenici Firmaları: Kolin-Şenbay İş Ortaklığı

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER