© Yeraltı Haber 2021

Gazprom’dan, Macaristan’a TürkAkım İle Doğal Gaz İhracatı!

Rusya’nın en büyük enerji şirketlerinden ve dünyanın en fazla doğal gaz çıkaran kuruluşlarından biri olan Gazprom, Macaristan’a 1 Ekim’den itibaren TürkAkım boru hattı aracılığı ile doğal gaz sevkiyatı gerçekleştirecek.

Gazprom şirket başkanı Aleksey Miller, Macaristan ile Gazprom arasında 15 yıl sürecek doğal gaz sevkiyat anlaşmasının imzalandığını duyurdu.

Anlaşmayla Macaristan’a 15 yıl boyunca gaz sevk edileceğini dile getiren Miller, “Yeni anlaşmanın önemli bir boyutu, tedarik yollarının çeşitlendirilmesidir. Macaristan, 1 Ekim’de Gazprom'un gazını TürkAkım ve Güneydoğu Avrupa’daki boru hatları üzerinden almaya başlayacak. Bu, büyük ölçüde Bulgaristan, Sırbistan ve Macaristan’ın ulusal gaz iletim sistemlerini geliştirmeleri sayesinde mümkün olmuştur.” dedi.

Gazprom ile Macaristan merkezli MVM şirketi arasında imzalanan anlaşma ile şirket Macaristan’a 15 yıl boyunca TürkAkım boru hattı ille yılda 4,5 milyar metreküp doğal gaz ihraç edecek.

Ukrayna Gaz Sevkiyat Sistemi şirketinin üst yöneticisi Sergey Makogon, yapılan anlaşmaya tepki gösteren bir açıklama yaparak “Rusya ile Ukrayna arasında devam eden Avrupa’ya gaz sevkiyatına yönelik anlaşmaya rağmen, bugünkü anlaşmayla Ukrayna üzerinden Macaristan’a gaz sevkiyatının önemli ölçüde azalmasını veya tamamen durdurulacağını öngörüyoruz.” ifadelerini kullandı.

Rusya ile Ukrayna’nın, Rus gazının Ukrayna aracılığı ile Avrupa'ya gönderilmesine ilişkin transit sözleşmesinin geçerliliği 2024’te son bulacak.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER