Gebze-Darıca Metrosu’nun Yüzde 83’ü Tamamlandı
İNŞAATGünde 330 Bin Yolcu Kapasitesi
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin projesiyle 2016 yılında inşaatına başlanan Gebze-Darıca Metro Hattı, yüksek maliyeti nedeniyle Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın’ın devreye girmesi sonucu Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’na devredildi. Uzun zamandır bitirilmesi beklenen metro hattında ilerleme oranı yüzde 83 seviyesine geldi. 30 Haziran 2026’da hizmete başlaması planlanan hatta inşaatı biten noktalarda deneme sürüşleri devam ediyor. Toplam 2 milyar 488 milyon 489 bin lira maliyeti olan hat tamamlandığında günde 330 bin yolcu kapasitesine sahip olacak.
Toplam Uzunluğu 30,8 Kilometre
Türkiye’nin en düşük maliyetli metro projesi olma hedefiyle yola çıkılan Gebze-Darıca Metro Hattı’nın toplam sözleşme bedeli 2 milyar 488 milyon 489 bin 457 lira olarak belirlendi. Projede şu ana kadar yüzde 83’lük fiziki ilerleme sağlandı. Uzunluğu çift yönde toplam 30,8 kilometre olarak planlanan hattın 24 kilometresi Yeni Avusturya Tünel Açma Metodu (NATM) ve 6,8 kilometresi ise Tünel Açma Makinesi (TBM) kullanılarak inşa ediliyor.
Tünellerde İş Bitmek Üzere
Gebze ve Darıca bölgelerindeki yoğun yapılaşma, zorlu arazi yapısı ve yer altı koşullarına rağmen, çevre yapılara zarar vermeden büyük bir çaba ve mühendislik becerisi ile yürütülen tünel çalışmalarında önemli ilerleme sağlandı. NATM yöntemi ile tünel işlerinde ana hat üst yarı kazılarında yüzde 100, ana hat invert kaplamada yüzde 98, ana hat kemer kaplamada yüzde 95 seviyesinde ilerleme sağlandı. TBM tünel işlerinde ise hat-1 ve hat-2 olmak üzere toplamda 2 adet TBM ile tüm kazı işleri tamamlandı.
Ana Hat Demiryolunda Yarıya Gelindi
Toplam 11 istasyon ve rezerv alan dahil 134 bin 571 metrekarelik bir depo alanına sahip olan proje, her biri 4 araçlık dizi şeklinde 7 tren setinin kullanacağı sisteme sahip. Projenin depo sahası ve demiryolu yapımında önemli adımlar atıldı. Depo sahasında yüzde 90 seviyesinde hafriyat alımı tamamlandı. Depo sahası demiryolu imalatlarında yüzde 32’lik bir ilerleme sağlandı. Ana hat demiryolu işlerinin yüzde 46’sı da tamamlandı.
Kontrol Merkezinin Betonarmesi Tamam
Projenin elektromekanik işlerinde yüzde 15, mimari işlerinde ise yüzde 18 seviyesinde ilerleme var. Operasyon Kontrol Merkezi’nin (OCC) yer alacağı idari binanın betonarme imalatları tamamlanırken, projenin mimari işleri de tamamlanmak üzere. Atölye binasında ise çalışmalar yüzde 95 seviyesinde. Ayrıca, OSB İstasyonu yakınlarında inşa edilecek depo ve bakım alanı, rezerv alan dahil toplam 32 adet metro aracını barındıracak ve bölgedeki ulaşımın daha etkin bir şekilde yönetilmesini sağlayacak.
Sinyalizasyonu ASELSAN Yapıyor
Özellikle yerlilik oranının tasarım ve yazılım mühendisliği açısından yüzde 100, malzeme ve ekipman olarak yüzde 70 olarak belirlendiği ve GoA-4 seviyesinde tam otonom sürücüsüz olarak tasarlanan trenler, modern teknolojiye uygun bir şekilde hizmet verecek. Araçların ve güvenlik ekipmanlarının tam teşekküllü bir otomasyon sistemi altında yürütülmesine yönelik sinyalizasyon işleri, ülkemizin önemli kuruluşlarından ASELSAN yükleniciliği altında devam ediyor.
Ekonomik Katkıları Olacak
Projenin her biri 3 kilometre uzunluğunda iki farklı hat bölümünün birinde 7 adet araç setinin mekanik ve dinamik testleri, diğer hatta ise sürücüsüz metroya yönelik sinyalizasyon testleri devam ediyor. Proje tamamlandığında bölgenin ulaşım altyapısı güçlenecek, bölgeye ekonomik ve sosyal açıdan önemli katkılar sağlanacak. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğü projeyi zamanında tamamlayarak tüm sistemi GoA-4 seviyesinde tam sürücüsüz olarak 30 Haziran 2026’da hizmete açmayı planlıyor.
İlginizi Çekebilir