© Yeraltı Haber 2021

Gülermak Romanya’da Metro Projesi İhalesi Kazandı

Romanya’da önemli bir metro projesinin ihalesini  Gülermak Ağır Sanayi İnşaat Ve Taahhüt A.Ş. kazandı.

Alınan bilgiye göre sözleşme bedeli yaklaşık olarak 9.05 milyar lei (36 Milyar 743 Milyon TL) olup sözleşme bedelinin finansman kaynağının devlet bütçesi, geri ödenebilir dış fonlar ve JICA dış kredisinden sağlanacağı biliniyor. Bu bedelin 8.6 milyar lei’si uygulama, 398 milyon lei’si ise tasarıma ayrılmış durumda.

Gülermak mali bileşende maksimum 55, teknik bileşende ise 45 üzerinden 36 olmak üzere 100 üzerinden toplam 91 puan almıştır. İhaleye giren firmalar arasında Tekfen İnşaat ve Doğuş İnşaat’ta bulunuyor.  

İhaleyi kazanan Gülermak’ın yurtdışında imzasının olduğu bir başka projenin ise Varşova metro hattı (tasarım ve yapım) olduğu bilinmektedir.

21 kilometre uzunluğundaki metro projesinin 19 adet yeraltı istasyonu bulunmaktadır. Güzergahtaki maksimum taşıma kapasitesi, 15200 / 21600 yolcu / saat ve 40 tren / saat ve yön olarak planlanmıştır.

Ekim 2021'de, çalışmaları yürütmek üzere SWS Mühendislik liderliğinde ulaşım projelerinde deneyimli tasarımcı ve danışmanlardan oluşan bir ekiple Nisan 2020'de imzalanan sözleşmenin ardından fizibilite çalışması tamamlandı. Yatırım hedefiyle ilgili teknik-ekonomik göstergeler onaylandı.

Projenin uygulanması ile bölgesel ekonominin gelişmesi ve kentin çevresel anlamda iyileştirilmesi planlanmaktadır. Ayrıca projenin trafik sıkışıklığı ve hava kirliliğini azaltmasının yanı sıra ulusal çıkarlara da hizmet etmesi beklenmektedir.

Bunun yanı sıra başkentteki 6 numaralı metro hattı – havalimanı bağlantısı ile ilgili olarak açılan 1.3 milyar lei’lik ihaleyi de Gülermak – Somet kazandı. Tasarım ve yürütme süresinin 4 yıl olduğu açıklanan projenin 14 kilometre uzunluğunda ve toplamda 12 adet istasyona sahip olduğu biliniyor.

Metrorex temsilcileri ihalenin bugün sonlandığını ve ihalenin sonucuna ilişkin bilgilerin bugün itibariyle (28 şubat) Kamu İhale Sistemi’ne gönderildiğini bildirdi. Sözleşmenin ihaleye giren diğer firmaların (Alsim Alarko ve Doğuş İnşaat) itiraz etmemesi durumunda 10 gün içerisinde imzalanması bekleniyor.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER