© Yeraltı Haber 2021

Gümüşhane Üniversitesi Madencilik Alanında İhtisaslaşıyor!

Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı tarafından yürütülen “Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşma Programı” kapsamında yer alan üniversitelerin faaliyet performanslarının izlenmesi ve karşılıklı tecrübe paylaşımlarının yapılması amacıyla gerçekleştirilen “Bölgesel Kalkınma Odaklı Üniversite Ziyaretleri”ne devam ediliyor.

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, bu kapsamda son olarak Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi’nin ev sahipliğinde gerçekleştirilen toplantıya katılarak, programa dahil edilen 7 yeni üniversiteyi kamuoyu ile ilk kez paylaştı. YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar’ın başkanlığında yapılan toplantıya Gümüşhane Üniversitesi’nin ‘madencilik’ alanlarında bölgesel kalkınma üniversitesi olarak kabul edilmesine ve böylelikle etiket sahibi olmasına karar verildi.

Gerçekleştirilen konuşmada YÖK Başkanı Erol Özvar Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşma Programında yer alan üniversitelerin faaliyet performanslarının izlenmesi ve tecrübe paylaşımı amacıyla 2019 yılından bu yana belli aralıklarla proje kapsamındaki üniversitelerde toplantılar düzenlendiğini hatırlattı.

Gerçekleştirilen program ve Gümüşhane Üniversitesi’nin ‘madencilik’ alanında ‘Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşma Programı’na dahil edilmesi hakkında açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Halil İbrahim Zeybek ise şu değerlendirmelerde bulundu:

“Bütün dünyada, yeni nesil bölgesel kalkınma anlayışında bölgeler, öğrenme, bilgilendirme ve yenilik konusunda temel nokta olarak görülmektedir. Her bölgenin farklı bir üretim kapasitesi, karşılaştırmalı üstünlükleri, coğrafi karakteristikleri, kurumları, politikaları ve değerleri vardır. Üniversitemiz de Gümüşhane ilimizin baskın olduğu bu temel üstünlükler neticesinde ‘Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşma Programı’ kapsamında ‘madencilik’ alanlarında bölgesel kalkınma üniversitesi olarak kabul edildi. ‘Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşma Programı’ üniversitelerin eğitim-öğretim ve araştırma-geliştirme gibi birincil faaliyetlerinin yanı sıra bulunduğu ilin ve bölgenin doğal, ekonomik, ticari, sanayi ve sosyal potansiyelinin etkin kullanılmasını, yerel ekonomik hayatın geliştirilmesine katkı sağlamayı, bölgenin ihtiyaç duyduğu insan kaynağının yetiştirilmesini amaçlanıyor. Yükseköğretim Kurulu, bölgesel imkânlarımızı ve gelişme alanlarını bir arada değerlendirerek üniversitelerimizin bölgeye hizmetlerinin önem kazanması ve başarılı olması ile ilgili yoğun çalışmalar yürütmektedir. Burada ana nokta, üniversite olarak yerel düzeyde yapacağımız araştırma sonuçlarının ilgili özel ve kamu sektörleriyle paylaşılarak bir nevi dönüşüme katılması hedeflenmektedir.

Gümüşhane Üniversitesi’nde Madencilik

Gümüşhane Üniversitesi, Madencilik Teknolojileri alanında tüm Türkiye’deki üniversiteler arasında sıralamada ilk 10 üniversite içerisinde bulunmaktadır. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü’nden İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitim Kurumu Yetki Belgesi’ne sahibiz. Daha öncesinde de maden firmaları Yıldız Bakır Madencilik Sanayi A.Ş. ile Kurumsal İş Birliği, Gümüştaş Madencilik ve Ticaret A.Ş. ile Kurumsal İş Birliği ve Aşkale Çimento Sanayi ve Ticaret A.Ş. ile Kurumsal İş Birliği protokollerini de bu amaç doğrultusunda yapılmıştır.

Gümüşhane Üniversitesi’nin Madencilik Alanında Amaç ve Hedefleri

Ar-Ge Alanında:

Bilimsel anlamda Üniversite, bölgedeki maden sektörüyle üniversite arasında ar-ge iş birliği sayısını yapılan protokollerle arttırmak, çevreci madencilik faaliyetlerinde bulunulması için bilimsel ve teknik bir ortam oluşmasını sağlamak, bölgedeki madencilik işletmelerinin ihtiyacı olan analiz hizmetlerini sağlanmak, odak/ihtisas alanıyla yakından ilişkili bölümlerin laboratuvar alt yapısını genişletmek, Jeoloji, Jeofizik ve Maden Mühendisliği bölümlerinin mevcut akademik kadrosunu ve ar-ge hacmini genişletmek.

İstihdam Alanında;

Bölgedeki madencilik işletmelerinde uygulamalı eğitim-öğretim faaliyetleri, Gümüşhane’de Maden Lisesi kurma projesi, Jeoloji Mühendisliği Bölümü’nün 25 yılı aşkın deneyimleri ile yeni maden sahaları ortaya çıkarmak ve bölge istihdamına katkı sunma, üretilecek ham veya yarı mamul maddeler ile ilgili sanayinin kurulmasına katkıda bulunma, DOKA, KOSGEB ve İŞGEM kurumlarıyla iş birliği yaparak bölgesel girişimciliği arttırma, Gümüşhane Maden Müzesinin kurulmasına destek olma, geçmişte üretim yapılmış ancak şu anda faal olmayan maden işletmelerini turizme kazandırmaktır.

Eğitim alanında;

Madencilik potansiyelinin değerlendirilebilmesi için ön lisans/lisans, bölüm/program ve öğrenci sayısını artırma (Gümüşhane MYO Madencilik ve Maden Çıkarma Bölümü, Maden Teknolojisi Programı ilk defa öğrenci aldı ve %104 doluluk oranında) madencilik sektörüyle sanayi odaklı lisansüstü tez yaptırılması için gerekli protokoller yapma, ulusal ve uluslararası diğer üniversitelerle ortak kongre/çalıştay/panel/sempozyum/konferans gibi etkinliklerin sayısını artırma, yurt dışında anlaşmalı üniversitelerle yapılan iş birliği faaliyet ve etkinliklerinin sayısının arttırılması, orta öğretim okulları öğrenci ve öğretmenleri ile doğa eğitim kampları düzenlemektir. İlkokul ve anaokulu öğrencileri düzeyinde yer bilimleri, madencilik ve coğrafya eğitimleri düzenleme, İSG Uzmanı Belgesi Sınavı öncesi eğitim programları ve firmalara sertifika programları düzenlemektir.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER