© Yeraltı Haber 2021

Hedasi Barajı Krize Rağmen İkinci Kez Dolduruluyor!

Sudan ve Mısır, Etiyopya'nın Nil Nehri'nin kollarından birine inşa ettiği Hedasi Barajı nedeniyle yaşanan anlaşmazlığı çözmek için Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin (BMGK) toplanmasını istemişti. BMGK toplanmasına rağmen iki ülke istediği sonuca yine varamadı.

Mısır ve Sudan, Hedasi Barajı anlaşmazlığı nedeniyle toplanan BMGK oturumunda üç ülke arasındaki anlaşmazlığa Birleşmiş Milletler'in (BM) müdahale etmesini istedi.

ABD ve Kenya gibi ülkeler Afrika sorunlarının Afrika Birliği öncülüğünde başlatılan müzakerelerde çözülmesini istedi.

Rusya'nın BM Daimi Temsilcisi Vassily Nebenzia ise artan tansiyonun düşürülmesini isteyerek muhtemel bir güç kullanımının kabul edilemez olduğunu dile getirdi.

Etiyopya Su​, Sulama ve Enerji Bakanı Seleshi Bekele, toplantıda BMGK'nın Nil suları meselesine karışmaması gerektiğini vurguladı.

Baraj ikinci kez dolduruluyor

Sudan Dışişleri Bakanı Meryem Sadık el-Mehdi, geçtiğimiz haftalarda konu ile ilgili yaptığı açıklamasında, BMGK’den Etiyopya’nın Nil Nehri üzerine inşa ettiği ve bölge ülkeleri arasında siyasi krize yol açan Hedasi Barajı tartışmasına müdahil olmasını talep etmişti.

Etiyopya, 5 Temmuz’da, Kahire ve Hartum’un reddettiği Hedasi Barajı'na su doldurma sürecini ikinci kez başlattığı konusunda Mısır ve Sudan'ı bilgilendirmişti.

Etiyopya Bakanı, baraja su doldurulması işlemi ile Hartum ve Kahire'ye zarar verme niyetinde olunmadığını sadece kalkınma amaçlı elektrik üretimi için buna ihtiyaçları olduğunu belirtmişti.

 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER