© Yeraltı Haber 2021

Heyelan İksa Duvarını Yıktı

Sinop   Samsun karayolu Demirciköy Tüneli giriş portali bölgesinde meydana gelen heyelan nedeniyle iksa duvarı yıkıldı.

Daha önceden şev düzenlemesi için teşkil edildiği tahmin edilen farklı boyutlardaki blokların, heyelan nedeniyle yola saçıldığı görüldü. Yaklaşık 200 metre tül boyunca karayoluna saçılan bloklar nedeniyle trafik tek şeritten kontrollü olarak sağlanıyor.

Duvarın üst kesiminde toprak arazide heyelan kaynaklı tansiyon çatlakları vb. belirtiler izlenmektedir. Yerel halk, bölgenin rehabilite edilerek stabil bir hale getirilmesini talep ediyor.

Ayrıca bölgede yaşayanlar, heyelanın aktif durumda olduğunu ve müdahale edilmezse etki alanının genişleyeceğini ifade ediyor.

Teknik Değerlendirme

Demirciköy Tüneli'nin portal kazı tülü içerisinde yer alan bu aralıkta taş duvar imal edildiği görülüyor. Genel bir bilgi olarak, Karayolları Genel Müdürlüğü son dönemde yayınladığı bir genelge ile hem istinat hem de iksa duvarlarında taş duvarı imalatını iptal ettiğini, bundan sonra yapılacak duvarların betonarme duvar olması gerektiğini ilan etmiştir. 

Son zamanlarda görülen sağanak yağmurların da tetikleyici olduğu düşünülen heyelanda şevin tepe noktasındaki kafa hendekleri ile tabandaki topuk hendekleri yüzey drenajı için büyük önem arz etmektedir. Zamanla sediman, çalı, ve ağaç dalları gibi malzemelerle tıkanabilen bu hendeklerin belli dönemlerde temizlenmesi gerekmektedir. Fotoğraflardan görülebildiği kadarıyla yarma şev yüzeyi atmosferik koşullardan korunabilmesi ve stabil olması amacıyla farklı boyutlardaki kaya bloklarla kaplanmıştır. Şev tepesinin geri bölgesindeki arazinin yükselmemesi bu anlamdaki bir arazi yanal yükünün dramatik boyutlarda olmadığını göstermektedir. Bölgenin jeolojik koşulları da göz önüne alındığında stabilite probleminde, ayrışmış sedimanter birimlerin (kiltaşı-silttaşı) ve drenaj problemlerinin belirleyici olduğu öngörülmektedir. 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER