© Yeraltı Haber 2021

Hızlı Nötron Reaktörünün Yapımına Başlandı!

Rusya Devlet Nükleer Enerji Kurumu Rosatom, Rusya’nın Tomsk bölgesinde 300 megavat kapasiteli  hızlı nötron reaktörünün güç ünitesinin yapımına başladı.

Tomsk bölgesine bağlı Seversk kentinde yer alan Sibirya Kimya Kombinası sahasında başlatılan projede ilk beton dökme töreni gerçekleştirildi.

Gerçekleştirilen bu törene Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu Başkanı Rafael Grossi video konferans yoluyla katıldı. Grossi yaptığı açıklamasında, “BREST'in devreye alınması ile Rosatom ve genel olarak dünyanın tüm atom endüstrisi ileri bir adım atmış oluyor” ifadesini kullandı.

Rosatom Genel Direktörü Lihaçev ise proje ile ilgili, “Nükleer yakıtın sonsuz sayıda yeniden işlenmesi sayesinde nükleer enerjinin kaynak tabanı aslında tükenmez hale gelecek. Aynı zamanda gelecek nesiller için kullanılmış nükleer yakıt biriktirme sorunu ortadan kalkacak. Bu projenin başarıyla uygulanması, ülkemizin çevre dostu, kullanılabilirlik, güvenilirlik ve kaynak kullanımı verimliliği gibi sürdürülebilir kalkınma ilkelerini tam olarak karşılayan dünyanın ilk nükleer teknoloji taşıyıcısı olmasını sağlayacak. Bu tesisi (yeni reaktörü) ülke boyutlarına göre ölçeklendireceğiz. 2030-2040 döneminde bu düzeneğin ihracatımızın hedefi olmasını umuyoruz”. dedi.

Rusya’nın bu alanda en büyük projelerinden biri olacak olan BREST-OD-300, kurşun soğutmalı, türbine çift devreli ısı tahliyesi ve süper kritik buhar parametrelerine sahip olan hızlı reaktör projesidir.

 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER