© Yeraltı Haber 2021

Hollanda’dan, Karbon Depolama Projesine Büyük Destek!

Hollanda hükümeti dünyanın en büyük karbon yakalama ve depolama projelerinden biri olan Porthos Projesi için 2,1 milyar Avro teşvik sağlayacağını duyurdu.

Hollanda Ekonomi ve İklim Bakanı Dilan Yeşilgöz-Zegerius tarafından yazılan mektuptaki bilgilere göre Rotterdam limanında inşa edilmesi planlanan proje Sürdürülebilir Enerji Üretimi ve İklim Dönüşümü Teşvik Programı (SDE++) kapsamında maddi olarak desteklenecek.

Sürdürülebilir Enerji Üretimi ve İklim Dönüşümü Teşvik Programın 2020 yılındaki bütçesinin yarısının sağlanacağı proje kapsamında Air Liquide, Air Products, ExxonMobil ve Shell firmaları Rotterdam limanında bulunan sahalarında kurulacak tesislerde yakalanan karbondioksit ortak bir boru hattı ile toplanacak.

Boru hattında toplanan gaza kompresör aracılığı ile basınç uygulanması sonrası gaz açık deniz boru hattı yoluyla, bölgeden yaklaşık 22 kilometre uzaklıktaki bir platforma taşınacak. Gazın taşınmasının ardından ise toplanan karbondioksit deniz yüzeyinin altındaki boş bir gaz sahasına pompalanacak.

Yılda 2 ila 2,5 milyon ton CO2 depolanması planlanan proje de 15 yıllık süreçte 37 milyon tona yakın karbondioksit depolanması hedefleniyor.

Proje çalışmalarına 2022 yılının başlarında başlanmasına, proje ile ilk depolama işleminin ise 2024 yılında gerçekleşmesi planlanıyor.

Hollanda sürdürülebilir enerji üretimi kapsamında yürüttüğü çalışmalar ile 2030 yılına kadar emisyonları 14,3 milyon ton düşürmeyi hedefliyor. Bu düşüşün 7,2 milyon tonluk kısmı karbon yakalama ve depolama teknolojileri sağlayacak.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER