© Yeraltı Haber 2021

İnsanlık Tarihinin En Büyük Depremi

Şili'de 20 m uzunluğunda tsunami dalgalarına neden olan insanlık tarihinin en büyük depreminin kanıtı bulundu.

Araştırmacılar gerçekleştirdikleri çalışma sonucunda, yaklaşık 3 800 yıl önce meydana gelen 9.5 büyüklüğündeki depremin yaklaşık 8 bin kilometre genişliğinde bir tsunamiye neden olduğunu ve bin yıl boyunca Şili’nin kıyı şeridinde yeni bir yerleşim kurulmadığını ortaya çıkardılar.

Şili Üniversitesi akademisyenleri tarafından yürütülen yeni bir araştırmaya göre, depremin arkasında Nazca ve Güney Amerika tektonik plakaları arasındaki bir çarpışma vardı ve bu da 20 m yüksekliğinde tsunami dalgalarına neden oldu.

Reuters ile yaptığı görüşmede araştırmanın liderlerinden biri olan jeolog Gabriel Easton şöyle açıklıyor: "Antofagasta ve kuzey Şili bölgelerinin kıyıları boyunca çeşitli noktalarda, genel olarak, 4 ila 7 metre mevcut deniz seviyesinden yüksekte oluşu, deniz seviyesindeki küresel değişikliklerle değil de, ancak büyük depremlerin sonucu olan tektonik yükselme ile açıklanabiliyor.”

Araştırmacılar bu olayın etkisinin ve büyüklüğünün, Şili'nin kuzey bölgesindeki tehlike ve risk değerlendirmesi için hesaba katılması gerektiğini vurguladı.

Tamamlanması yaklaşık yedi yıl süren çalışma, antik çağda bu tür felaketlerin bölgeyi ne sıklıkla etkilediğini görmek için yapıldı.

Şili, 2010'da meydana gelen ve 8,8 büyüklüğündeki depremler de dahil olmak üzere uzun bir ölümcül deprem geçmişine sahip. Ayrıca güney sahil kasabaları yüzlerce kişinin ölümüne neden olan yıkıcı tsunamilere sahne olmuştu.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER