© Yeraltı Haber 2021

İran Nükleer Görüşmelere Yeniden Başlıyor!

İran’ın nükleer faaliyetlerinin düzenlendiği ve denetim altına alındığı Haziran ayında kesilen nükleer anlaşma görüşmelerinin yedinci turu bugün başlıyor.

İran ile nükleer anlaşmanın tarafları arasında anlaşmayı yeniden canlandırma ve ABD'nin anlaşmaya dönüşünün müzakere edildiği görüşmelere yeniden başlanıyor. Haziran ayında yapılan son görüşmelerin ardından konu ile ilgili uzun bir süre açıklama yapmayan İran hükümeti, 3 Kasım’da yaptığı açıklamada bu konuda müzakerelere yeniden başlanacağını duyurdu.

Avusturya'nın başkenti Viyana'da yürütülecek yedinci tur görüşmelerine, Avrupa Birliği (AB) koordinatörlüğünde İran ile nükleer anlaşmanın tarafları Rusya, Çin, İngiltere, Fransa ve Almanya katılacak. 2018 yılında anlaşmadan çekilen ABD ise görüşmeleri dolaylı yoldan takip edecek. Görüşmeleri yalnızca İran yönetimi ile yapmak isteyen ABD yetkilileri, bu konuda Tahran yönetiminden olumsuz yanıt aldı.

İran Anlaşmadaki Sınırın Üzerinde Uranyum Zenginleştirdi 

Kapsamlı Ortak Eylem Planı (KOEP) olarak adlandırılan nükleer anlaşma, İran ile Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin (BMGK) daimi üyeleri ABD, Rusya, Çin, İngiltere ve Fransa ile Almanya arasında 14 Temmuz 2015 yılında imzalanmıştı. Anlaşma kapsamında, Tahran'a yüzde 3,67 oranında uranyum zenginleştirme faaliyetini sürdürme ve en çok 300 kilogram uranyumu elinde tutabilme izni veriyor.

Ancak Tahran yönetimi, uranyumu yüzde 20 ve yüzde 60 saflıkla zenginleştirdiğini duyurdu. Uranyumun yüzde 20 ve üzerinde zenginleştirilmesi ise nükleer bomba elde etmeye imkan sağlayacak yüzde 90 saflıkta parçalanabilir uranyuma ulaşmak için önemli bir aşama olarak kabul ediliyor.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER