© Yeraltı Haber 2021

İran, Uranyum Sınırını Aştı!

Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (IAEA), İran'ın Ortak Kapsamlı Eylem Planı'nın (JCPOA) bir parçası olarak kabul edilen zenginleştirilmiş uranyum stok sınırını 16 kattan fazla aştığını açıkladı.

Avusturya’nın başkenti Viyana’da yapılan ülkeleri arasındaki (Çin, Fransa, Almanya, Rusya, İngiltere ve İran) nükleer anlaşmaya geri dönüş müzakereleri devam ediyor. Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu'ndan (IAEA), İran'ın zenginleştirilmiş uranyum stok sınırını aştığına yönelik açıklamalarda bulundu. Bu açıklamada, İran'ın 2015 yılındaki Ortak Kapsamlı Eylem Planı (JCPOA) nükleer anlaşmasının bir parçası olarak kabul edilen zenginleştirilmiş uranyum stok sınırını 16 kattan fazla aşmış olduğu kaydedildi. IAEA, İran'ın zenginleştirilmiş uranyum stokunun 22 Mayıs itibariyle yaklaşık 3,241 kilogram olduğunun tahmin edildiğini ve bu miktarın, JCPOA anlaşmasında 202,8 kilogram olarak belirlenen sınırı aştığını belirtti.

İran'ın zenginleştirilmiş uranyum stoklarında 3 ayda bir 273,3 kilogram artış tahmin ettiklerini açıklayan IAEA, yüzde 60 saflığa kadar zenginleştirilmiş uranyum miktarının 2,4 kilogram, yüzde 20 saflığındaki uranyum miktarının ise şu anda 62,8 kilogram ağırlığında olduğunu belirtti.

IAEA, aynı zamanda İran'ın uranyum üretiminin 18 Mayıs'ta teyit edildiğini, fakat İran'ın toplam stokunu hala doğrulayamadığını belirtti.

 İRAN’DAN GEREKLİ AÇIKLAMA GELMEDİ

İran'ın nükleer programını ele alan başka bir raporda ise, Tahran'ın Birleşmiş Milletler gözlemcisinin, denetlenen sahalarda neden nükleer madde izlerinin keşfedildiğini açıklamada başarısız olduğu belirtildi. IAEA Genel Direktörü Rafael Mariano Grossi'nin raporda yer alan açıklamasında, "Aylar sonra İran, IAEA'nın tamamlayıcı denetimler gerçekleştirdiği 3 lokasyondan herhangi birinde nükleer madde parçacıklarının varlığına ilişkin gerekli açıklamayı yapmamıştır" ifadelerini kullandı ve İran'ı meydana gelen sorunları mümkün olan en kısa sürede netleştirmeye çağırdı.

 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER