© Yeraltı Haber 2021

İzlanda’daki Jeotermal Santral İçin Büyük Hibe!

İzlanda'da faaliyetlerini sürdüren ON Power'ın Hellisheidi Jeotermal Enerji Santrali’nin emisyonlarını yakalayıp bertaraf edecek proje için AB tarafından yaklaşık 3,9 milyon euro hibe verdi.

Bu hibe ile beraber Avrupa Birliği İzlanda’ya ilk defa inovasyon fonu sağlamış oldu. Önemli enerji şirketlerinden olan İzlandalı Carbfix ve ON Power, Silfurberg projesi için Avrupa Birliği'nin İnovasyon Fonu'ndan destek aldı. 3,9 milyon euroluk bu fon, İzlanda'daki bir iklim projesi için verilen en yüksek hibelerden biri oldu.

Silfurberg Projesi

Silfurberg Projesi kapsamında, ON Power tarafından işletilen dünyanın üçüncü büyük jeotermal elektrik santrali olan Hellisheidi Jeotermal Enerji Santrali’nin emisyonlarından kaynaklanan tüm karbondioksit ve hidrojen sülfürü yakalanacak. Yakalanan bu gazları Carbfix teknolojisi ile yakındaki bazalt kaya katmanlarına pompalayacak yeni bir arıtma tesisi inşa edilmesi amaçlıyor.

Şu an da faaliyetlerine devam eden diğer arıtma tesisi ise emisyonlarından, yılda yaklaşık 12 bin ton karbondioksit ve yaklaşık 7 bin ton hidrojen sülfür yakalıyor.

İzlanda'nın güneybatısındaki Hellisheidi JES, Reykjavik'in bölgesel ısıtması için 303 MW elektrik ve 133 MWth sıcak su kapasitesine sahip.

Projenin ana kollarından olan Carbfix 2007’den bu yana Hellisheidi Jeotermal Santrali’nde faaliyet göstermektedir. Sadece elektrik ve su gerektiren teknoloji de, karbondioksit suda çözünüyor ve doğal süreçlerin onu kalıcı olarak yok ettiği bazalt kaya katmanlarına pompalanıyor.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER