© Yeraltı Haber 2021

Jeotermal Suda Rekor Seviyede Lityum Bulundu!

İngiltere’nin ilk derin jeotermal elektrik santralini kuran Geothermal Engineering Ltd (GEL), bugün yapılan sondajlar sonrası çıkarılan jeotermal suda rekor düzeyde lityum bulunduğunu açıkladı. Dünyadaki jeotermal akışkanlarda şimdiye kadar keşfedilen en yüksek konsantrasyon olan sıvıda litre başına 250 miligramdan (‘mg/L’) fazla lityum tespit edildiği bildirildi.

Geothermal Engineering yetkilileri, lityumun sıvıdan çıkarılması için sürdürülebilir, sıfır karbonlu yöntemler denendiğini ve denemeler sonucunda şimdiye kadar %95’lik bir ekstraksiyon oranı elde etmeyi başardıklarını duyurdu. Yapılan testler sonucunda elde edilen bulgulara göre GEL, 2026 yılına kadar yılda 4.000 ton lityum üretme potansiyeline sahip olacak.

Geothermal Engineering şirketinin Genel Müdürü Ryan Law konu ile ilgili yaptığı açıklamasında, “Derin jeotermal ısı ve güç, dünyanın net sıfır karbon hedeflerine ulaşmasına yardımcı olmak için şimdiden ayarlandı. Karbon ayak izi veya çevreye zarar vermeden lityum üretiminin eklenmesi, Birleşik Krallık’ta daha fazla jeotermal projeyi ilerletmeye yardımcı olacak ve yeşil işler için daha fazla fırsat sunacak.” ifadelerini kullandı.

GEL, dört yeni jeotermal sahada tesis kurma çalışmalarını yürütmeye başladı. Her bir tesisin tamamlanması yaklaşık 18 ay sürecek. Bu dört jeotermal sahanın da 2026 yılına kadar faaliyete geçmesi hedefleniyor. Bölgede sondaj çalışmaları devam ederken yeni sahaların her birinde lityum testlerini kurulacağı bilgisi de verildi.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER