© Yeraltı Haber 2021

Kafkasya'nın En Büyüğü Olacak Tünelin Yapımına Başlandı!

Çinli şirket, China Railway Tunnel Group Co, (CRTG), Gürcistan'da Kuzey-Güney uluslararası koridorunun bir parçası olan Kvesheti-Kobi yolunun Krestov geçidindeki kısmında 9 kilometrelik otoyol tünelinin inşasına başladığını açıkladı.

Gürcistan Başbakanı İrakli Garibaşvili, inşaatın temel atma töreninde yaptığı konuşmada, Gürcistan'da yapımına başlanan tünelin Kafkasya'nın en büyük tüneli olacağını vurguladı.

Garibaşvili, konu ile ilgili yaptığı açıklamada, “Gün boyunca, yolun bu bölümünde yüzde 70’i otomobil, geri kalanı yük kamyonu olmak üzere 3-4 bin araç geçiyor. Bu, Kafkasya'nın en büyük ve parametreleri açısından dünyada benzeri olmayan tek tünel olacak. Tünelin maliyeti yaklaşık 385 milyon dolar olacak” dedi.

Daha önce, 15 metre çapındaki bu tünelin yapımı için özel olarak üretilen sondaj ve tünel açma makinelerinin kullanılacağı bildirilmişti.

Proje tamamlandığında, şu anda 34 kilometre olan Kvesheti-Kobi yolu kısalarak 11 kilometreye düşmekle kalmayacak, aynı zamanda bölgedeki çığ ve heyelan tehlikesi de son bulacak. Bu sayede Gürcistan ve Ermenistan'ı Rusya'ya bağlayan tek kara yolu olan Gürcistan Askeri Karayolu'nun bu zor kısmında araç trafiği güvenli bir şekilde sağlanmış olacak.

Asya Kalkınma Bankası ve Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası ile Gürcistan hükümeti tarafından finanse edilen projenin 2024 yılında tamamlanması hedefleniyor.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER