© Yeraltı Haber 2021

Kanada ve Türkiye Madencilik Sektörleri Düzenlenen Webinar’la Bir Araya Geldi!

Türkiye Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) ve Kanada Dış İşleri Ticaret Müşavirliği’nin düzenlendiği “Türkiye-Kanada Sürdürülebilir Madencilik” konulu webinar’la iki ülkenin sektör temsilcileri 8 Nisan 2021 tarihinde bir araya geldiler.

Düzenlen telekonferansa Türkiye Madenciler Derneği Başkanı Ali Emiroğlu, TOBB Türkiye Madencilik Meclisi Başkanı İbrahim Halil Kırşan, DEİK Türkiye-Kanada İş Konseyi Başkan Yardımcısı ve Altın Madencileri Derneği Başkanı Mehmet Yılmaz, Madencilik Sektöründe Kadınlar Derneği Kurucularından Elif Tekin, Türkiye Madenciler Derneği Genel Sekreteri Ercan Balcı, Kanada Madenciler Derneği Başkanı Pierre Gratton, Kanada Madenciler Derneği Başkan yardımcısı  Ben Chalmers, Kanada-Türkiye İş Konseyi Başkanı Mike Ward, Türkiye’de ki Kanada Kıdemli Ticaret Müsteşarı Chris Wimmer ve sektör paydaşları katılım gösterdi.

Madenciliğin tüm dünya için önemi vurgulanarak başlanan panelde günümüzün güncel konuları elektrikli araçlar ve yenilenebilir enerji kaynakları başta olmak üzere tüm ileri teknoloji ve sanayi ürünlerinin ihtiyaç duyduğu hammaddenin madencilik yoluyla sağlandığına dikkat çekildi. Madenciliğin hayatın temeli olduğu ve gerek sanayi gerekse günlük hayattaki madencilik ürünlerinin hayatın devam etmesi adına büyük önem arz ettiğine dikkat çekilirken buna rağmen madenciliğin ekonomiler için öneminin tam olarak anlaşılmadığı belirtildi. Günümüzde geliştirilen elektrikli araçlar gibi yeni teknolojiler için madencilik ürünlerinden sağlanacak hammaddeye ihtiyaç duyduğu hatırlatıldı. İki ülke arasındaki iş birliğinin de temelinde geliştirilmek istenen yeni teknolojilerde iş birliği hedefi olduğu belirtildi.

Kanada ve Türkiye arasındaki iş birliğinin geçmişe dayandığı hatırlatılırken madencilik alanında iki ülkenin yeni iş olanakları yaratmak adına iyi bir eşleşme ortaya koyduğunun altı çizildi. Türkiye’nin zengin jeolojik yapısı ve yer altı kaynaklarının yanı sıra zengin insan kaynaklarına sahip olduğu hatırlatılırken dünyada ilk beşte yer alan önemli madencilik ülkelerinden olan Kanada’nın ise uzun yıllar süren tecrübelerinden elde ettiği engin bir ‘Know-How’a ve finansman gücüne sahip olduğu vurgulanarak iki ülke arasında gerçekleştirilecek çalışmaların madencilik alanında daha fazla iş imkanının geliştirilmesine ve iki ülke arasındaki ticaret hacminin arttırılmasına olanak sağlayacağı belirtildi.

Kanada’nın sürdürülebilir madencilik uygulamalarını denetlemek, teşvik etmek ve geliştirmek için benimsediği “Towards Sustainable Mining (TSM)” isimli standartlar konusunda Kanada Madenciler Derneği Başkanı ve Başkan Yardımcısı tarafından müşterek bir sunum yapılarak özellikle küçük ve orta ölçekli madencilik şirketlerinin gelişimi için bu standartların benimsenmesinin önemi aktarıldı.

Kaynak: İbrahim Halil KIRŞAN-TOBB Türkiye Madencilik Meclisi Başkanı

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER