© Yeraltı Haber 2021

Kanada'da Kobalt İçeren Bir Tür Süs Taşı Keşfedildi

British Columbia Üniversitesi'nden araştırmacılar, kırmızı ve pembeden mor ve maviye kadar değişen ince süs taşlar üreten bir mineral olan kobalt mavisi spinel hakkında Kanada'daki ilk bilimsel çalışmayı yayınladılar.

Philippe Belley, süs taşların nasıl oluştuğunu incelemek için British Columbia Üniversitesi'ne geldiğinde, kendisini kutup ayılarından nasıl koruyacağını öğrenmesi gerekeceğini hiç düşünmemişti.

Ancak bu süs taşlardan bazıları, dünyanın en büyük kara avcısının da dolaştığı Kanada Arktik Bölgesi'ndeki Baffin Adası’ndaysa, bazen bilim adına zar atarsınız.

Yer, okyanus ve atmosfer bilimleri bölümünden yeni mezun olan Belley, Dört kutup ayısı tespit ettiklerini ama neyse ki yakın bir karşılaşma olmadığını belirtti ve buna rağmen insanların süs taşlarını arama şeklini değiştirecek bazı benzersiz mücevherlerin nasıl oluştuğu hakkında çok şey öğrendiğini de belirtti

Belley ve UBC’de mineralog Lee Groat, Kanada'da, genel halk tarafından büyük ölçüde bilinmeyen, ancak dünya çapında koleksiyoncular ve uzmanlar tarafından gıpta ile bakılan nadir taşlardan olan bir mineral olan kobalt mavisi spinel ile ilgili ilk bilimsel çalışmayı yayınladı.

Spinel, kırmızı ve pembeden menekşe ve maviye kadar çeşitli renk skalasında meydana gelir ve kalitelidir, her ikisi de mücevher kalitesinin ölçüsü olan yoğun doğal renkleri ve yüksek şeffaflıkları nedeniyle değerlidir.

Belley, "Taşlar ve mücevherler için kobalt mavisi spinel'e büyük ilgi var" dedi. "Yoğun mavi rengiyle eşleşen çok az taş var."

İyi şeffaflığa ve ince kobalt mavisi rengine sahip küçük taşlar bile benzer bir safir fiyatının yaklaşık on katına satılabilir. Ancak tedarik bir sorundur ve hatta en önemli kaynak olan Vietnam'dan yapılan üretim sınırlı ve düzensizdir.

Himalayalar ve Vietnam gibi süs taşı bakımından zengin başlıca bölgelerdeki zorlu arazi veya sıkı bitki örtüsü nedeniyle renkli süs taşların keşfi genellikle zordur. Yeni yatakların çoğu tesadüfen bulunur,”  "Ancak Baffin Adası'nda, dronları veya uyduları kullanarak görüntüleme gibi daha gelişmiş tekniklerin keşfedilmesini ve kullanılmasını kolaylaştıran mükemmel kayaların mevcudiyeti arama aşamasını kolaylaştırdı."

Araştırmacılar, nasıl oluştuğunu daha iyi anlamak için Baffin Adası'ndaki iki kobalt mavisi spinel oluşumu da dahil olmak üzere on dört spinel oluşumunu analiz ettiler.

Belley, "Bu basit bir tarif ama doğru oranlarda kimyasal içerikleri birleştirmeniz gerekiyor" dedi.

Baffin Adası'nda, spinel, 1,8 milyar yıl önce dolomitik marnların ve dolomit içeren kireçtaşlarının tortul birikintilerinden oluştu. Bu tortul kayaçlar, muazzam basınç altında yaklaşık 800 C sıcaklıkta metamorfizma geçirdi.

Belley ve Groat, karakteristik mavi rengi oluşturan sihirli bileşen olan kobaltın yalnızca küçük, dar  alanlarda mücevher kalitesinde taşlar üretmeye yetecek kadar yüksek konsantrasyonlarda bulunduğunu keşfetti.

Groat, "Kobaltın birikimi sırasında veya erken metamorfizmaya kadar olan bir noktada eklendiğini keşfettiklerini" söyledi. "Diğer yataklar üzerinde yapılan önceki çalışmalar, kobaltın yüksek sıcaklık metamorfizması esnasında taşındığını öne sürdü, bu nedenle sonuçlarımız, insanların kobalt mavisi spinel yataklarını keşfetme şeklini değiştirdiğini belirtiyor

Belley'e göre Baffin Island spineli, milyonda 500 parçaya kadar kobalt içeriyor ve bu da ona dünya çapındaki en iyi kaynaklarla karşılaştırılabilir canlı mavi bir renk katıyor.

Bilimsel çalışma için bölgeye erişim son derece zorlayıcıydı ve Hudson Körfezi'ndeki yoğun siste uzun tekne gezintileri, fırtınalı koşullar, kutup ayıları için keşif ve ekolojik olarak hassas çevreyi korumak için uzun bir izin süreci gerektiriyordu. Saha Araştırmacılar için gerçek bir bilimsel mücevher keşif alanı.

Ekip ayrıca Kraliçe'nin safir jübile broşunda kullanılan Beluga safirlerini ve bir lapis lazuli oluşumunu da analiz etti.

Belley, Baffin Adası jeolojik olarak dünyanın en iyi mücevherlerinden bazılarının bulunduğu Himalayalara benzediğini ekledi ve. Kanada, kaliteli, renkli süs taşlar için bir kaynak olarak geniş çapta tanınmadı, ancak araştırmamız, tüm doğru bileşenlere sahip olduğumuzu gösteriyor diye ekledi.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER