© Yeraltı Haber 2021

Kanal İstanbul Projesi 6 Yılda Bitecek!

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Afyonkarahisar’da düzenlenen ’12’nci Ulaştırma ve Haberleşme Şurası Ortak Akıl Konferansı’nın kapanış programına katıldı.

Programda yaptığı konuşmasında Kanal İstanbul Projesi’nin yüzde 78’inin su ve su havzası olan alandan geçtiğini belirten Bakan Karaismailoğlu, şöyle dedi:

“Bu sayede minimum hafriyat çalışması yapılacak. Halihazırda zaten bir su yolu olan Sazlıdere Havzası’nın genişletilerek gemi geçişine hazırlanması projesi olarak gerçekleştirilecek. Kanal İstanbul Projesi ile Sazlıdere Barajı’ndan kaynaklanan su kaynaklarının kaybı, Karamandere, Pirinçci ve Hamzalı barajları, Melen Sistemi, Yeni Şamlar Barajı, Osmangazi ve Sungurlu barajları, Kömürköy, Kızılağaç ve Balaban barajları ile artırılarak geliştirilecek.

Kanal İstanbul güzergahı üzerinde hiçbir orman arazisi de bulunmuyor. Kanalın uzunluğu 45 kilometre, taban genişliği minimum 275 metre ve derinliği 20,75 metre olacak. Kanalın üst genişliği ise kot farklılığına uygun şekilde tasarlanarak 360-600 metre arasında değişiyor.

İhale sürecinin ardından hazırlık çalışmaları yaklaşık 1 yıl sürecek. Yapım inşaatının ise 5 yıl, toplamda 6 yılda bitirmeyi hedefliyoruz. Bütün projelerimizin, ülke kaynaklarımızı israf etmeyecek, geri dönüşleri hesaplanmış ve akılcı bir bakışla hayata geçirilmesi hayati derecede önemlidir.”

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER