Kapatılan Maden Sahalarına 22 Bin 100 Zeytin Ağacı Dikildi
GÜNDEMMuğla Milas'ta kapatılan maden sahalarının olduğu bölge ağaçlandırıldı. 22 bin 100 zeytin ağacının ekildiği bölgede her yıl rekolteye göre değişmekle birlikte ortalama 40 ton zeytin elde ediliyor.
Ayrıca Muğla Milas'ta faaliyet gösteren Yeniköy ve Kemerköy Termik Santralleri ise Türkiye'nin elektrik ihtiyacının ortalama yüzde 2,5'ini karşılıyor. Santrallerde ve diğer tesislerde istihdam edilenlerin yüzde 75'ini bölge halkı oluşturuyor.
Bölgede yaptıkları çalışmalar hakkında açıklamalarda bulunan YK Enerji Genel Müdürü Mesut Serhat Dinç şu ifadeleri kullandı: "Yeniköy ve Kemerköy Termik Santralleri, devletimiz tarafındın Muğla ili, Milas ilçesinde yerli linyit kömürü kullanarak elektrik üretmek amacıyla, sırasıyla 1987 ve 1995 yıllarında devreye alınarak faaliyete geçirildi. Her iki santralimizin en büyük özelliği, bu bölgede bulunan kömürün cinsi ve özelliklerinin dikkate alınarak kurulmuş olmasıdır. Yeniköy Kemerköy Elektrik Üretim Santralleri, 23 Aralık 2014 tarihinde 2,7 milyar dolarlık bedelle Cumhuriyet tarihinin en büyük özelleştirme ihalelerinden biri olarak kayıtlara geçti.
Yeniköy Termik Santrali, her biri 210 MW gücünde 2, Kemerköy ise yine her biri 210 MW olmak üzere 3 üniteden oluşuyor. Santraller Türkiye'nin elektrik ihtiyacının ortalama yüzde 2,5'ini karşılıyor. Yerli kaynakları kullanarak yaptığı üretimi ile elektrik piyasalarının hali hazırda stratejik oyuncularından birisi konumunda bulunan termik santraller, ülkemiz için stratejik öneme sahip tesisler kategorisinde yer alıyor.
Ülkemizin enerji dönüşümüne katkıda bulunmak amacıyla maden sahalarımızın bulunduğu alanlara toplamda 40 MW'lık iki ayrı güneş santrali kurmak için lisanslarımızı aldık. 20 MW'lık iki santralin kurulum çalışmalarına Kasım ayında başlayacağız. 2023 Haziran ayında da üretime geçmeyi planlıyoruz. Yatırım miktarı henüz kesinleşmedi ancak megavat başına 750 bin dolardan hesaplarsak toplamının 40 milyon dolarlık bir rakama ulaşacağını söyleyebiliriz. Ayrıca 2038 yılında bölgedeki kömür tamamen bittiğinde maden sahalarının önemli bir bölümüne o dönemin teknolojisine uygun olarak yenilenebilir enerji santralleri kurma planımız var. İlgili kurumlar izin verdiği taktirde bu planımızı da hayata geçirmek istiyoruz. Bugünden başlattığımız çalışmalarla 2040 vizyonumuzu “sıfır karbon ayak izi” olarak belirledik.”
"Kapatılan maden sahalarının olduğu bölgede 22 bin 100 zeytin ağacımız bulunuyor"
Şirketlerinin kendi talebi ve isteğiyle Orman Genel Müdürlüğü ile 2020 yılında “Ağaçlandırma İşbirliği Protokolü” imzalandığını hatırlatan Dinç, "Bu kapsamda ülke genelinde 2 milyon fidan dikimi gerçekleştirildi. Nihai hedefimiz ise bu sayıyı 5 milyona çıkarmak ki bunu da önümüzdeki yıllarda yapacağız. Ayrıca; Muğla - Milas Yeniköy Linyit İşletmesi Madencilik faaliyetleri kapsamında, madencilik faaliyetlerinin başlangıcından bu yana üst örtü dekapajı yapılan sahalardan taşınarak, dökümü tamamlanan sahalara belirli bir planlama dahilinde 1992 yılından itibaren ağaç dikimi yapılıyor. Toplamda 1992'den günümüze gelinceye dek 93 hektarlık maden faaliyet alanlarımızda 415 binin üzerinde akasya, zeytin, kızılçam, fıstık çamı, mavi selvi, sakız ağacı, incir ağacı dikimi yapıldı. Ayrıca yine kapatılan maden sahalarının olduğu bölgede 22 bin 100 zeytin ağacımız bulunuyor. Bu ağaçların hasadı yine bölgedeki köylülerimiz tarafından yapılıyor. Her yıl rekolteye göre değişmekle birlikte ortalama 40 ton zeytin elde ediliyor. Zeytinlerden ise 8 ton soğuk sıkım zeytinyağı ve zeytinyağı sabunu üretiyoruz. Bu ürünlerden ticari bir kazanç elde etmeyip şirket çalışanları ve diğer paydaşlarla paylaşıyoruz" diye konuştu.
İlginizi Çekebilir