© Yeraltı Haber 2021

Karabük’te Heyelan: 9 Ev Boşaltıldı!

Karabük’e bağlı Yenice ilçesi Değirmenyanı köyünde meydana gelen heyelan nedeniyle 41 kişi tahliye edilirken, boşaltılan ev sayısı 9’a ulaştı.

Bölgeye yağan karın erimeye başlaması ve buna eklenen sağanak yağmur nedeniyle Karabük’ün  Değirmenyanı köyünde heyelan meydana geldi. Bahçelerde ve yollarda heyelana bağlı olarak meydana gelen çökmeler nedeniyle köye giriş ve çıkışlar kapatıldı.

AFAD İl Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada, Erfeyli Mahallesi’nde heyelan nedeniyle 9 evin tedbir amaçlı boşaltıldığını, ayrıca köyün elektriğinin de kesildiği ifade edildi.

AFAD İl Müdürü Gazanfer Erbay olayla ilgili olarak şu açıklamaları yaptı: “Ani kar sularının erimesi dolayısıyla toprakta yumuşama meydana geldi. Yenice ilçemiz Türkiye genelinde en fazla heyelanın meydana geldiği ilçelerden bir tanesi. Burada Özal Mahallesinde heyelan nedeniyle yapılan 986 konutumuz var. Bunun dışındakilerini de diyorsak binin üzerinde konuklarımızı naklettik. Sabah saat 09.00-10.00 civarında muhtarım aradı. Ekipleri gönderdim, ön inceleme yaptılar. Kaymalar ve arazide çatlaklıklar olduğunu söylediler. Biz her ihtimale karşı 7 tane konutu boşalttık, vatandaşın hayati tehlikesi olmasın diye. Elektrikleri kestik. Yıkılan elektrik direkleri de vardı. Şu an mahalleye elektrikleri kestirdik de biz gerekli önlemlerimizi aldık. Birkaç gün bölgedeki kaymaları takip edeceğiz ve ona göre bir yol haritası belirleyeceğiz.”

Teknik Değerlendirme

Eriyen karlar ve sağanak yağmur toprağın suya doygun hale gelmesine ve boşluk suyu basıncının artmasına neden olmaktadır. Bu durum, efektif gerilmelerin azalmasına buna bağlı olarak da makaslama dayanımının kritik şekilde düşmesine neden olmaktadır.

Bölgeden gelen fotoğraflar ışığında, hareketin zemin ve/veya ayrışmış kaya birimler içerisinde gelmişmiş dairesel mekanizmaya sahip olduğu öngörülmektedir. Alanın büyük ve yerleşime açık olması nedeniyle yapılacak temel araştırma sondajlarına inklinometre tesis edilmesi ve alınacak periyodik ölçümlerle, hareketin derinliğinin, yönünün ve hızının tespit edilmesi önerilmektedir. Ayrıca seçilecek inklinometre kuyularının yapılacak rehabilitasyon çalışmaları sırasında ve sonrasında ölçüm alınabilecek noktalarda planlanması, alınacak önlemlerin etkinliğinin kontrol edilmesi noktasında yardımcı olacaktır.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER