© Yeraltı Haber 2021

Kars – Kağızman Yolu’nda Heyelan

Geçtiğimiz günlerde KarsKağızman  karayolunda meydana gelen heyelan nedeniyle mevcut ulaşım kısmen engellenmişti.

Devam eden çalışmalar sonucunda ulaşım kontrollü olarak sağlanmaya başlandı.

Kars’ta etkisini arttıran kar yağışı ve tipi, söz konusu kaya düşmesi olayını tetiklediği düşünülmektedir. Kars Kağızman  karayolunun 36. Kilometresinde dik yamaçlardan kopan kaya parçaları mevcut karayolunu geçici olarak ulaşıma kapattı.

Karayolları 18. Bölge Müdürlüğü ekipleri tarafından yapılan çalışma neticesinde karayolu, toprak ve kaya parçalarından temizlenerek güvenli ve kontrollü bir şekilde ulaşıma açıldı.

Teknik Değerlendirme

Mekanizmasının kaya  düşmesi olduğu heyelan sebebiyle çapı 2 m’ye varan bloklar sahip olduğu süreksizliklerin arasındaki çekme dayanımının sıfır olması nedeniyle serbest hale gelmiştir. Donma çözülme, atmosferik koşullar, zayıf kil dolgu vb. koşullar söz konusu blokların serbest hale gelmesine neden olabilmektedir. Sınırlı kapsamda mühendislik hizmeti alan ve kaya  düşmesi ve/veya dökülme potansiyeli olan kesimlerde, dökülen blokların enerjilerinin sönümlenebileceği hendekler yapılması düşünülebilir. Ancak fotoğrafta görülen büyüklükteki blokların enerjilerinin sönümlenmesi bu şekilde mümkün olmayabilir. Son yıllarda kaya  düşmesi analizleri ile ilgili 2 boyutlu programların yanı sıra arazi modelini 3 boyutuyla dikkate alan programlar da geliştirilmiştir. Kaya  düşmesi anlamında risk taşıyan bölgelerde yapılacak arazi çalışmasıyla morfolojik yapı söz konusu programlarda modellenerek olası kaya  düşmesi senaryoları üzerine analizler yapılabilir. Kaya düşmelerine alınacak önlemlerden bazıları; sabit bariyer, gabion/beton blokaj, çelik ağlar, esnek ağlar, dolgular ve güçlendirilmiş setler.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER