© Yeraltı Haber 2021

Kastamonu İnebolu’da Heyelan

Kastamonu ‘nun İnebolu ilçesinde eriyen kar nedeniyle heyelan meydana geldi. Heyelan nedeniyle Karadeniz Sahil Yolu’nda trafik tek şeritten kontrollü olarak sağlanıyor.

İnebolu ve Abana ilçeleri arasında erişimi sağlayan Karadeniz Sahil Yolu’nun İnebolu Limanı mevkiinde eriyen kar heyelana sebep oldu.

Teknik Değerlendirme

Taş duvar tipinde imalatı yapıldığı görülen yarma iksa duvarının üzerinde yer alan kaya türünün, tabakalı sedimanter birim olan fliş serisine ait kiltaşı-kumtaşı-marn ardalanması olduğu tahmin edilmektedir. Heyelana, karşıdan bakış fotoğrafında görüldüğü kadarıyla tabakalı birimin eğim yönünün mevcut yol doğrultusunda olduğu görülmektedir. Bu koşul kaya birim içerisinde süreksizlik kontrollü bir duraysızlık ihtimalinin düşük olabileceğini ortaya koymaktadır. Ancak farklı bir kesimde yarma şevinin eğim yönünün değişmesi halinde, düzlemsel, kama ya da devrilme türü duraysızlık gerçekleşebilir. Süreksizlik kontrollü duraysızlıkların tahkiki için kinematik ve analitik analizlerin yapılması gerekmektedir. Söz konusu haberde görülen heyelanın, fliş birimi üzerinde yer alan rezidüel zemin kaynaklı olduğu görülmektedir. Eriyen karların yeraltısuyu seviyesini yükselterek boşluk suyu basıncının artmasına neden olduğu, bu durumun da zeminin makaslama dayanımını düşüreceği bilinmektedir. Yapılacak jeolojik – jeoteknik araştırmalar sonucunda yarma şevinin idealize zemin profilinin ortaya konması ve uygun dayanım parametreleri ile stabilite analizinin yapılması gerekmektedir.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER