© Yeraltı Haber 2021

Kavachi Yanardağının Patlaması

NASA, çok sayıda köpekbalığına ev sahipliği yapan bir su altı yanardağının patlama aşamasına girdiğini belirtti.

Solomon Adaları'ndaki Kavachi Volkanı, Pasifik'teki en aktif denizaltı volkanlarından biridir. Smithsonian Küresel Volkanizma Programına göre, yanardağ Ekim 2021'de patlama aşamasına girdi ve uydu verileri, Nisan ve Mayıs 2022'de birkaç gün Kavachi çevresinde renksiz su gösterdi.

Landsat 9'daki Operasyonel Kara Görüntüleyici-2 (OLI-2) tarafından 14 Mayıs 2022'de elde edilen yukarıdaki görüntü, Vangunu Adası’nın yaklaşık 24 kilometre güneyde yer alan denizaltı yanardağından yayılan renksiz bir su hattını göstermektedir.

Önceki araştırmalar, bu tür aşırı ısıtılmış, asidik su tüylerinin genellikle partikül madde, volkanik kaya parçaları ve kükürt içerdiğini göstermiştir. Araştırmacılar ayrıca kükürt üzerinde gelişen mikrobiyal topluluklar buldular.

Bu son faaliyetten önce, 2014 ve 2007 yıllarında Kavachi'de büyük patlamalar gözlemlendi. Volkan neredeyse sürekli olarak patlıyor ve yakınlardaki yerleşim adalarının sakinleri genellikle görünür buhar ve kül rapor ediyor. Ada, Gatokae ve Vangunu halklarının deniz tanrısı olarak adlandırılmıştır ve bazen Rejo te Kvachi veya "Kavachi'nin Fırını" olarak da anılır.

1939'da kaydedilen ilk patlamasından bu yana, Kavachi birkaç kez geçici adalar yarattı. Ancak bir kilometreyi bulan adalar, dalga etkisiyle aşınmış ve sular altında kalmıştır. Volkanın zirvesinin şu anda deniz seviyesinden 20 metre aşağıda olduğu tahmin ediliyor; üssü deniz tabanında 1,2 kilometre derinlikte yer alır.

Tektonik olarak aktif bir bölgede oluşan Kavachi -  güneybatıda 30 kilometre uzanan bir dalma bölgesi - Volkanı, magnezyum ve demir açısından zengin bazaltikten daha fazla silika içeren andezitiğe kadar değişen lavlar üretir. Magma ve su etkileşiminin buhar, kül, volkanik kaya parçaları ve akkor bombalar çıkaran patlayıcı püskürmelere neden olduğu freatomagmatik patlamalara sahip olduğu bilinmektedir.

Kaynak: NASA Earth Observatory images by Joshua Stevens, using Landsat data from the U.S. Geological Survey. Story by Sara E. Pratt.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER