© Yeraltı Haber 2021

KKTC Sulama İletim Tüneli Açıldı!

Tarım alanlarında yaşanan sulama sorununu ortadan kaldırmak için başlatılan ve inşaatı tamamlanan 'KKTC Sulamaları İletim Tüneli Işık Görünme Töreni' gerçekleşti.

Törende konuşma yapan Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Bekir Pakdemirli, açılış sırasında açıklama yaparak, “KKTC’nin verimli topraklarına ülkemizin bereketli sularıyla buluşturmak için 277 milyon maliyetle sulama üretim tünelini hizmete alınmasının mutluluğunu yaşıyoruz.” dedi.

Büyük bir projeyi hayata geçirdiklerinin altını çizen Pakdemirli, “KKTC su temin projesi 3 milyar yatırımla hizmete alındı. İçme, kullanma ve sulama suyu olarak Kıbrıslı kardeşlerimize sunduğumuz bu dev proje askılı boru sistemiyle 80 kilometrelik hat ile deniz geçirilerek su aktarılan dünyadaki tek projedir” ifadelerini kullandı.

KKTC’de şu anda toplam tarımsal arazinin yüzde 9’u sulanabilirken, proje sonunda ekilebilir arazinin yaklaşık yüzde 74’ünde sulama yapılacağını altını çizen Pakdemirli, bu sayede Kuzey Kıbrıs’ın üretiminde ve tarımsal işletme başına düşen net gelirde 20 misli bir artış olacağını belirtti.

Anadolu suyunun deniz altından borularla KKTC’ye taşınmasının, içme suyu sıkıntısı yaşayan KKTC halkı ve susuz kalmaya yüz tutmuş topraklarla kavuşmasının önceleri hayal olduğunu ifade eden Kıbrıs Başbakanı Ersan Saner, “Bugün bu hayalin gerçekleşmesine hep birlikte tanıklık ediyoruz” dedi.

Tatar: “Bir Hayaldi”

Kıbrıs Cumhurbaşkanı Ersin Tatar da yaptığı açıklamasında, Kıbrıs’a Türkiye’den su getirilmesi projesinin yıllarca bir hayal olarak görüldüğünü ancak çok yoğun çalışmalar sonucunda hayata geçirildiğini,  bu projenin hayata geçtiğini görmenin kendisi için bir gurur, mutluluk olduğunu söyledi.

Tatar, “Yürekten teşekkür ederim ve bu çalışmaların KKTC’ye hayırlı olacağına yürekten inanırım,  yapılan bu çalışmayla ülke içinde yeni pompalama ve yeni borularla çeşmelerimizden akan Anadolu suyunun tarımda da yaygınlaştırılması tarımsal faaliyetlerimizde gelişme ve halka umut olacaktır” diye konuştu.

 

 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER