© Yeraltı Haber 2021

KKTC’de Tamamlanan Yollar İçin Toplu Açılış Töreni Düzenlendi

KKTC'de düzenlenen toplu açılış töreni kapsamında Güzelyurt-Lefke, Balalan-Yenierenköy ve tamamlanan köy yolları hizmete sunuldu. Kamu Veri Merkezi'ndeki törene Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, KKTC Başbakanı Ünal Üstel, Cumhuriyet Meclisi Başkanı Zorlu Töre, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Karayolları Genel Müdür Yardımcısı Ahmet Sağlam, Karayolları Kıbrıs Koordinatörü Aykut Mutlu, milletvekilleri, bürokratlar, firma temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.

Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Yardımcımız Fuat Oktay törende yaptığı konuşmada; KKTC'nin yarım asırdır bir varoluş, kalkınma ve gelişme mücadelesi içinde bulunduğunu, bu mücadelenin adının kimi zaman turizm, eğitim, tarım; kimi zaman ulaştırma, enerji ya da üretim olduğunu söyledi. Açılışı yapılan yatırımların hayırlı olmasını dileyen Oktay, emek veren herkese teşekkür etti.

Törende konuşan Ulaştırma ve Altyapı Bakanımız Adil Karaismailoğlu “KKTC'yi Doğu Akdeniz'de çekim merkezine dönüştürmek hepimizin ortak hedefidir" dedi. Türkiye Cumhuriyeti'nin Kıbrıs Türkünün huzur, refah, kalkınma güvenliğini sağlamasıyla hukukun korunması için üzerine düşeni yapmayı hep ön planda tuttuğunun altını çizen Karaismailoğlu, Karayolları Master Planı'nda toplam 602 km anayol yapıldığını, protokol gereğince Karayolları Master Planının da revize edildiğini söyledi.

Açılış konuşmalarının ardından Cumhurbaşkanı Yardımcımız Fuat Oktay canlı bağlantı ile Lefke'de bulunan Karayolları Genel Müdür Yardımcımız Ahmet Sağlam'dan karayolu projeleri ile ilgili bilgi aldı.

Hizmete sunulan yatırımlardan Güzelyurt-Lefke Yolu, 17,2 km uzunluğunda, 2x2 şeritli, bitümlü sıcak karışım kaplamalı olarak inşa edildi. Proje ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin en batısında yer alan Lefke'yi Güzelyurt'a bağlayan mevcut tek yol, bölünmüş yol haline getirildi.  

Güzelyurt'u çevre yolu ile kat eden yol; Güneşköy, Aydınköy, Gaziveren, Yeşilyurt ve Denizli yerleşkelerinin içine girmeden transit olarak Lefke'ye ulaşıyor. Transit trafiği şehrin dışına alan proje ile; Lefke'nin Güzelyurt ve çevre yerleşkelerle ulaşımı rahatlarken, günde 10 bin aracın geçiş yaptığı yoldaki dur-kalk beklemeleri ortadan kaldırıldı. 1,5 km kısalan güzergahtaki seyahat süresi 21 dakikadan 11 dakikaya indi.

Ayrıca, yolun tamamlanmasıyla Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin en doğusundan en batısına kadar uzanan kesintisiz bölünmüş yol bütünlüğü de sağlanmış oldu. 

Güzelyurt -Lefke Yolu ile zamandan 29,6 milyon TL, akaryakıttan 6,7 milyon TL olmak üzere yıllık toplam 36,3 milyon TL tasarruf sağlanacak, karbon emisyon miktarı 1.422 ton azaltılacak.

Kuzey Sahil Yolunun devamı niteliğindeki Balalan – Yenierenköy Yolu ise; 2,5 km'si 2x2 şeritli bölünmüş yol, 13,3 km'si 2x1 şeritli tek yol olmak üzere toplam 15,8 km uzunluğunda, bitümlü sıcak karışım kaplamalı inşa edildi.

Yeşilköy ve Yenierenköy yerleşkelerinin kuzeyinden, yeni bir güzergah üzerinden projelendirilen yol, sağladığı transit ulaşım imkanı ile yıllık ortalama günlük trafik miktarı 3 bine ulaşan şehir merkezlerindeki ulaşım standardını artırdı. 

Proje ile, Girne'nin Karpaz Yarımadasına doğrudan bağlantısı sağlanarak, KKTC'nin kuzey sahil yolu tamamlanmış oldu. İTÜ Kampüsüne ulaşım imkanı da sağlayan proje, mevcut yolu 3 km kısaltırken, seyahat süresini 18 dakikadan 8 dakikaya düşürdü. Balalan – Yenierenköy Yolu ile zamandan 19,4 milyon TL, akaryakıttan 4,9 milyon TL olmak üzere yıllık toplam 24,3 milyon TL tasarruf sağlanacak, karbon emisyonu 1.017 ton azaltılacak.

Yapım çalışmaları doğu yolları ve batı yolları olarak ikiye ayrılan köy yolları kapsamında ise 2021 yılında 32,5 km, 2022 yılında 57,5 km'lik kesim tamamlanarak toplamda 90 km yol trafiğe açıldı. Yıl sonuna kadar 10 km'lik kesimin daha tamamlanması planlanıyor.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER