© Yeraltı Haber 2021

Kolombiya, Maden Aramaları için Çevre İzin Belgesi Zorunluluğunu Getirebilir

Kolombiya Çevre Bakanı Perşembe günü yaptığı açıklamada, Kolombiya ülke yönetiminin, çevreyi korumak, devletin çevrenin korunması konusundaki kontrolünü artırmak, ayrıca bölgesel topluluklar ile maden firmaları arasındaki çatışmayı önlemek amacıyla madencilik firmalarının maden arama çalışmaları için çevre izin belgesi alması zorunluluğunu getirebileceğini belirtti.

Çevre Bakanı Susana Muhamad'ın Cartagena'daki bir madencilik konferansı sırasında yaptığı açıklamalar, madencilik firmalarının madencilik sektörünü olumsuz etkileyeceğini dile getirdikleri 5,6 milyar dolarlık vergi reformu önerisinin firmaları alarma geçirmesiyle geldi.

Kolombiya ülke yönetimi, günümüzde yalnızca işletme ile üretim aşamalarındaki projeler için çevre izin belgeleri alınmasını zorunlu tutmakta.

Muhamad, "Maden keşfi için çevre izin belgesi vermemiz gerektiğini düşünüyorum... Çünkü maden keşfi konusunda aynı zamanda çok sayıda anlaşmazlık ile birlikte maden arama süreçleri üzerinde de kontrol eksikliği var." yorumunda bulundu.

Muhamad ayrıca, “Çevre izin belgesi alma zorunluluğunun getirilmesi, maden arama çalışmalarının iyi yönde güçlendirilmesine yardımcı olur, ülke yönetimi ile firmalar ve yerel topluluklar arasında diyalog, düzenleme mekanizmaları ile ortak çalışmalar olabilir.” diye de ekledi.

Sektörden bir haber kaynağı, yeni bir izin belgesi alma zorunluluğunun zaten yavaş ilerleyen izin alma sürecini daha da yavaşlatacağını ve Başkan Gustavo Petro tarafından lanse edilen yenilenebilir enerjiye geçişin anahtarı olan bakır gibi metal rezervlerinin aranmasına yeni bir engel oluşturacağını dile getirdi.

Kaynak, Reuters haber ajansına yaptığı açıklamada, "Maden keşfi projelerinin, firmaların kesin olarak herhangi bir rezerv bulma güvencesi olmaksızın kaynaklara milyonluk yatırımlar yaptığı sekiz yıl ile onsekiz yıl arasında değişen süreleri gerektirdiğini" vurgularken "Çevre izin belgesi alma zorunluluğu getirilmesi, sözkonusu zaman dilimlerini uzatacak, dolayısıyla da önemli yatırımları vazgeçirecektir." yorumunda bulundu.

Kolombiya Madenler ve Enerji Bakanı Irene Velez ise konferansta yaptığı konuşmada, ülke yönetiminin madenciliğe karşı olmadığını, ancak madencilik çalışmalarının stratejik bir biçimde yapılmasını istediğini söyledi.

Bakan Velez, sorumlu olduğu Bakanlığın 2001 yılından bu yana varolan yasaları netleştirmek ve yürürlükte olan bir madencilik yasasını revize etmek amacıyla yeniden yapılanma süreci başlattığını duyurdu.

Ülkedeki iddialı sosyal programları finanse etmek amacıyla kömür ile petrol dışsatımında fiyatın belirli bir eşiği aşması durumunda kazanılacak gelir üzerinden alınması planlanan %10 oranındaki vergilerden oluşacak 25 trilyon Peso tutarındaki vergi gelirini içeren vergi reformu, altın dışsatımını da biraz kapsamına alıyor olsa da geri çekilebilir.

Petrol dışsatımında eşik, varil başına 48 ABD Doları olurken, kömür dışsatımında fiyatlar ton başına 87 ABD Doları’nı aştığında vergi uygulanacak.

 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER