Kolombiyalı Bakan, Kömür Üreticileri İle Görüşme Yürüttüklerini Açıkladı
MADENKolombiya Madenler ve Enerji Bakanı Diego Mesa, Salı günü Reuters Haber Ajansı’na yaptığı açıklamada, Kolombiya ülke yönetiminin, küresel enerji akışının Ukrayna'daki krizle kesintiye uğraması sonucu Avrupa, Orta Amerika ve Karayip ülkelerinden kendilerine ulaşan ekstra kömür sunumu istemleri sonrasında ülkenin kömür üreticileriyle dışsatımı artırmak amaçlı görüşmelere başlandıklarını duyurdu.
Kolombiya'nın kömür üretimi, 2020 yılında düşük istem ile ülkedeki büyük bir kömür madeninde yapılan uzun süreli grevden olumsuz etkilenmişti. Ülkedeki enerji üreticileri, geçen yıldan bu yana, özellikle Avrupa'da elektrik üretiminde kullanılmak üzere artan yakıt gereksinimi sürerken önceki yılda kaybettiklerini geri kazanmak için acele ediyor.
Bakan Diego Mesa, ABD’nin Houston kentinde S&P Global tarafından düzenlenen CERAWeek enerji konferansının oturum aralarında Reuters'in sorularına verdiği yanıtlarda, "Ukrayna krizinin başlamasından bu yana Dünya Bankası, Orta Amerika ülkeleri ile Dominik Cumhuriyeti aracılığıyla Polonya ve Ukrayna'ya kömür satışını kolaylaştırmak konusunda acil istemler aldık." bilgisini verirken "Herhangi bir üretim artışı olup olamayacağını belirlemek için üreticilerle görüşmekteyiz." bilgisini de ekledi.
Söz konusu görüşmeler, Kolombiya'nın Guajira eyaletinde Glencore madencilik firmasına ait Cerrejon kömür madenindeki üretimi ve yine ülkenin kuzeyindeki La Loma yakınlarında kömür projelerini yaşama geçiren İngiliz madencilik firmasına ait Drummond madeni üretimini içermekte.
Mesa, ülkesindeki bir kömür sağlayıcısının Dominik Cumhuriyeti ile yaptığı kömür sözleşmesini yerine getirmemesinin ardından, Eylül ayında Kolombiya’nın bu Karayip ülkesinden elektrik üretimi için gereksinim duyulan kömürün sağlanması konusunda benzer bir istem almış olduğunu iletti.
2020 yılındaki düşüşten sonra Kolombiya'nın kömür üretimi geçen yıl %12 oranında artış gösterirken içinde bulunduğumuz yılda ise yaklaşık 64 milyon tona ulaşması bekleniyordu. Diğer yandan bakan, yükselen küresel kömür istemine rağmen ülkesinin yılda en fazla 70 milyon tona kadar üretim yapabileceğini belirtti.
Ülkedeki madencilik endüstrisine benzer biçimde Kolombiya'nın petrol üretimi de iki yıl üst üste geriledikten sonra içinde bulunduğumuz yılda artış göstermekte. Üretim Şubat (2022) ayında son çeyrek için belirlenen 780.000 ile 800.000 varil arasındaki hedefe ve 2022 yılı için belirlenen 770.000 varil hedefine yakın bir biçimde yaklaşık 750.000 varil olarak gerçekleşti.
Bakan Mesa petrol üretimindeki artış için "Sert bir darbe oldu." yorumunu yaparken "Bu sektörde kuyuları kapatmak kolay ama yeniden açmak zaman alıyor.” bilgisini aktardı.
Son yıllarda 69 enerji arama ve üretim sözleşmesi imzalayan And dağları ülkesi Kolombiya, başta doğal gaz olmak üzere yeni rezervler bulma yatırımları artışını sürdürmeyi umuyor. Ülkenin petrol piyasasını düzenleyici kurumu olan ANH (Agencia Nacional de Hidrocarburos de la Republica de Colombia – Kolombiya Ulusal Hidrokarbon Ajansı Ç.N.) yeni rezervlerin ve üretim bloklarının keşfedilmesi gibi rekabetçi hedeflere karbon salınımının azaltılması hedeflerini de ekliyor.
İlginizi Çekebilir