© Yeraltı Haber 2021

Konya'da Obruk Problemi Devam Ediyor!

Konya'nın Karapınar ilçesinde, yer altı sularının kontrolsüz şekilde çekilmesi sebebiyle toprak çökmektedir ve obruklar oluşmaktadır. Meydana gelen ve daha önce 350 olarak bilinen obruk sayısı son zamanlarda 600'e ulaştı. Konya Jeoloji Mühendisleri Odası Başkanı, Konya Teknik Üniversitesi Obruk Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Fetullah Arık, ''Bölgede 2020 başlarına kadar obruk sayısını 350-360 civarında belirlemiştik. Bölgesel bir çalışma yaptıktan sonra ortaya çıkan durum şu; yer hareketleri çalışma grubumuzun ortaya koyduğu rakam 505 olup diğer grupların tespit ettikleri ve daha sonra meydana gelen obruklarla bu sayının 600’ler seviyesinde hatta çok daha fazlası olduğunu düşünüyoruz. Dolayısıyla sayının giderek artacağı görülmekte ve havzanın önemli bir bölümü obruk riski taşıyor." dedi. Bazı obrukların dibinde su bulunurken, bazılarının ise zemini kuru oluyor.

Bu obruklardan, 300 metre çap ve 145 metre derinliğe sahip olan Obruk Gölü'nde, 1988 yılında yüzeye kadar ulaşan su seviyesi 28 metre seviyelerine kadar azalmıştır.

Konya Jeoloji Mühendisleri Odası ve Konya Teknik Üniversitesi Jeoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Fetullah Arık, "'Kızören Obruğu' dediğimiz Obruk Gölü'nde su seviyesi, 1988'de yüzeye sadece 1- 2 metre varken, şu an asgari 28 metre su düşümünden bahsediyoruz" dedi.

Konya havzasının bir çok kısmında yer altı su seviyesinin azaldığını açıklayan Arık, "Bölgedeki yağışları uluslararası değerlendirdiğimizde bölgede çöl şartları hakim. Eğer biz yer altı sularını bu şekilde kullanmaya devam edersek bir gün susuz kalacağımız gerçeğiyle karşı karşıya kalacağız. Dolayısıyla tedbirlerin acilen alınması gerekiyor" diye konuştu.

Görsel Sahibi: Karapınar Belediyesi

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER