© Yeraltı Haber 2021

Kop Tüneli Yapım Çalışmaları Tüm Hızıyla Devam Ediyor

Trabzon - Aşkale Yolu (Kop Dağı Tünelli Geçişi) ve Tünel Varyant Yolu Projesi kapsamında inşası süren Kop Tüneli şantiyesinde bugüne kadar Bayburt'un ulaşım ve iletişim yatırımları için 2 milyar 592 milyon 736 bin liranın üzerinde harcama yapılmıştır.

Bayburt'ta sadece 2 kilometrelik bölünmüş yol bulunurken, bugün il genelindeki bölünmüş yol uzunluğunu 105 kilometreye çıkardıklarını vurgulayan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, “Son on dokuz yılda Bayburt'ta; 114 kilometre tek yol yapım ve iyileştirmesi, uzunluğu 8 bin 250 metre olan 1 adet çift tüp tünel, toplamı 300 metre uzunluğunda 8 adet köprü yaptık. 1993-2003 yılları arasında Bayburt'taki karayolu yatırımları için sadece 156 milyon lira harcanmışken, 2003-2021 döneminde bu miktarı, yaklaşık 15 kat artırarak 2 milyar 413 milyon liraya çıkardık" ifadelerini kullandı.

Bayburt'taki karayolu projeleri hakkında bilgi veren Karaismailoğlu, “125 kilometrelik Bayburt-Erzurum yolunu, 52 kilometrelik Köse-Bayburt yolunu, 9,9 kilometrelik Demirözü-Gökçedere yolunu ve 4,2 kilometre uzunluğundaki Araklı-Dağbaşı-Uğrak-Salmankaş Tüneli ve bağlantı yollarını yaparak halkın hizmetine sunduklarını belirtti. Karaismailoğlu, toplam uzunluğu 83,6 kilometre olan Trabzon-Aşkale Yolu Kale-Maden-Karayolları Erzurum 12. Bölge Hududu yolunun bugüne kadar 59,6 kilometrelik bölümünün yapıldığını ve projenin bu yıl içinde tamamlanmasını öngördüklerini kaydetti.

Trabzon-Aşkale Yolu (Kop Dağı Tünelli Geçişi) ve Tünel Varyant Yolu İşi kapsamında inşası süren Kop Tüneli'nde bugüne kadar, 6.986 metre Kazı-Destekleme ve 4.498 metre Nihai Kaplama Betonu imalatının yapıldığını aktaran Bakanımız, 6,5 kilometre uzunluğunda ve çift tüp şeklindeki Kop Tüneli'nin yapılmasıyla, güzergahın 6,5 kilometre kısalacağını açıkladı. Projenin Doğu Karadeniz'i Doğu Anadolu'ya bağlayan transit taşımacılıkta Gürbulak sınır kapısına kadar kesintisiz ulaşım, liman ticaretinde rahatlama sağlayarak bölgedeki ulaşım sorununa çözüm olacağını sözlerine ekledi. Bakanımız, projenin 2023 yılı itibarıyla tamamlanıp halkın hizmetine sunulacağı bilgisini de paylaştı.

Kop Tüneli

Erzurum-Bayburt-Gümüşhane güzergâhında bulunan Kop dağı geçitinde, mevcut yolun bulunduğu alanın zorlu topoğrafik şartları, uzun süren kış aylarında yoğun kar ve buzlanma ile birleştiğinde aşılması oldukça zor bir güzergâh oluşturmaktadır. Kop Tüneli üzerinde ki örtü kalınlığı ortalama 400 metredir ve tünel Yeni Avusturya Tünel Açma (NATM) metoduna göre açılmaktadır. Karayolları Genel Müdürlüğü (KGM) bünyesinde inşaatı devam eden tünel, Türkiye’nin dördüncü en uzun tüneli olacaktır. Kop dağı tünelli geçişi ile birlikte güzergâh bitümlü sıcak karışım kaplamalı, 2x2 şeritli bölünmüş yol standardında olacaktır.

Karayolları Genel Müdürlüğünün (KGM) 1997-2006 ve 2013 Karayolları Teknik Şartnamesi (KTŞ) kapsamında yer alan NATM yöntemi ile; kayalarda delme-patlatma ile üstyarı-altyarı şeklinde (A1-A2-B1-B2-B3), zayıf çok zayıf kayalarda delme-patlatma+makinalı kazı; üstyarı altyarı ve taban invertli  kazı, başlıklı kaya/zemin ortamlarında; bölünmüş veya tam kesit üstyarı bölünmüş veya tam kesit altyarı ve bölünmüş veya tam kesit invert kazı metotları ile C2-C3 ve C4 sınıfları desteklemeler uygulanmaktadır (Şirin 2016).

NATM tekniği ile devam etmekte olan Kop Tüneli galeri inşaatı.

Tünel projesi ve tünel aynasından elde edilen bilgiler ışığında destekleme sistemi aşağıdaki gibi uygulanmaktadır.

Erzurum – Bayburt güzergahında yapımı devam eden tünel, yaklaşık 13 kilometre uzunluğunda olup çift tüp olarak açılmaktadır. Aşkele Çimento’nun yaptığı açıklamaya göre bugüne kadar yaklaşık olarak 170 bin ton çimento kullanılmıştır. 2023 yılında tamamlanması planlanan, Doğu Anadolu’yu Karadeniz’e bağlayacak olan Kop Tüneli hizmete girmesiyle birlikte; zaman ve yakıttan yılda yaklaşık 50 milyar lira tasarruf sağlayacak.

Kaynak:

KGM

Kop Tüneli Yapım Çalışmaları ve Metodolojisi, Emine Çoruh vd., 2017.

 

 

 

 

 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER