© Yeraltı Haber 2021

Kuluçkada Bulunan Dinozor Fosilinde İncelemeler Yapıldı!

Çin’in Jiangxi eyaletine bağlı Ganzhou şehrinde 70 milyon yıl öncesinden kalma, yumurtalar ile dolu yuvasında kuluçkaya yatan bir fosilleşmiş dinozor bulunmuştu.

Bulunan dinozorun, Kretase Devrin de yaşamış olduğu ve yaklaşık 145-66 milyon yıl öncesine dayandığı düşünülüyor.

Bu fosilin kuş benzeri uçamayan kanatlı canlılar türü olan Teropod dinozorlarına ait olduğu düşünülüyor.

Araştırmacılar fosilin bulunduğu bölgede 24 yumurtanın da bulunduğunu ve bunlardan 7'sinde embriyolara ait kemiklerin ya da iskeletlerin keşfedildiğini açıkladı.

Embriyoların gelişmiş olduğunu gören araştırmacılar dinozorun yumurtalara yakın olduğunu yani dinozorun bunların üzerinde beklerken hayatını kaybettiğini düşündüklerini söyledi.

ABD'deki Carnegie Doğa Tarihi Müzesi'nde paleontolog Matthew Lamanna fosil ile ilgili yaptığı açıklamalarda, “Bu tür bir keşif dinozorlarda çok nadir görülen bir durum. Daha önce yuvalarının üzerinde keşfedilen bazı Oviraptoroidler var. Ancak bunların yumurtalarında embriyo bulunmuyordu. Yeni numunedeyse bebekler yumurtadan çıkmaya neredeyse hazırdı.” cümlelerini kullandı.

Bunlarla birlikte dinozor fosilinin karnında bir dizi çakıl taşı bulundu. Araştırmacılar, bu taşların dinozorların yiyeceklerini sindirmesini sağlayan mide taşı (gastrolith) olduğunu düşünmektedir.

Kaynak: http://www.sci-news.com/paleontology/oviraptorid-dinosaur-embryo-bearing-egg-clutch-09434.html

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER