Leonardit Madeninin Ülke Ekonomisine Kazandırılması Planlanıyor!
MADENMaden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü (MTA), Türkiye Kömür İşletmeleri Kurumu Genel Müdürlüğü (TKİ) ve Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğü (ÇEM) arasında, 30.03.2021 tarihinde yapılan görüşme sonucunda “Türkiye leonardit kaynakları/potansiyeli ile kalite ve özelliklerinin araştırılması, çölleşme ve erozyonla mücadelede kullanımı” iş birliği protokolü imzalanmıştır. Türkiye’de leonardit kaynaklarının kalite ve özelliklerinin araştırılması, çölleşme ve erozyonla mücadele alanlarında işbirliği ve ortak çalışma imkanlarının değerlendirilmesi, diğer potansiyel alanların taranması, muhtemel proje ve hizmetlerin oluşturulması alanında çalışma yürütülmesi kararı alınmıştır.
Protokol kapsamında, Ülkemiz tarımında çölleşme ve erozyonla mücadele ekseninde, toprak düzenleme ve iyileştirme potansiyeline sahip leonardit rezervlerinin araştırılması, literatürün incelenmesi, TKİ ve Ülkedeki diğer büyük leonardit sahalarında etüt, örnekleme ve rezerv çalışmaları yapılması, test ve analiz hizmetleri alanında bilgi alınması kararlaştırılmıştır. Alınan bilgiler doğrultusunda hizmet, teknolojik bilgi ve süreçler geliştirilerek, Ülke Ekonomisine azami katkı sağlanması, çölleşme ve erozyonla mücadele, bozulan, çölleşen ve/veya erozyona uğrayan toprakların en aza indirilmesi ve mümkün olanlarının geri kazanımı bilincinin oluşturulması amaçlanmıştır.
Yine protokol kapsamında, üç kurumun faaliyet gösterdiği alanlarda, leonardit kaynakları ile ilgili ortaklaşa araştırma, etüt ve teknoloji geliştirme konularında projeler de yürütülecektir. Ayrıca bu araştırma faaliyetlerinin yürütülmesi sırasında üniversite veya benzeri araştırmacı kurum ve kuruluşlarla iş birliği de yapılabilecektir.
Bunun yanında, Protokol kapsamında kurumlar arası bilimsel kapasitenin artırılması, kamu kaynaklarının etkin ve verimli kullanılması, kurumların ihtiyaçlarının ortak akıl platformunda karşılanması gibi pek çok faktör göz önünde bulundurularak “Türkiye leonardit kaynakları/potansiyeli ile kalite ve özelliklerinin araştırılması, çölleşme ve erozyonla mücadelede kullanımı” çalışmaları da gerçekleştirilecektir.
Leonardit:
Hayvancılıktan, cilt sağlığına kadar birçok alanda kullanılan "leonardit" madeninin çıkarılmasında Türkiye dünyada ikinci sırada bulunmaktadır. Bitki ve hayvan atıklarının milyonlarca yıl boyunca dönüşüme uğramasıyla oluşan "leonardit" Kahramanmaraş, Adıyaman, Bolu, Edirne, Çanakkale ve Gönen’de çıkarılmaktadır. "Leonardit", tarım ve hayvancılık ürünlerinde, cilt kremlerinde, sabunlarda, şampuanlarda ve şuruplarda gibi birçok alanda kullanılmaktadır.
Leonardit, oluşumunu milyonlarca senede tamamlayan bir madendir. Bitki ve hayvan atıklarının hava alarak çürümesi sonucu meydana gelir. Atıklar hava almadan çürürse kömür oluşmaktadır. Bu maden dünyada en çok 2 yerde çıkmaktadır bu ülkelerden 1’ncisi Rusya, 2’incisi ise Türkiye.
İlginizi Çekebilir