Leopard Projesine İlk Arama Lisansları Verildi
MADENAvrupa’da Altın madenciliği AİM listesinde yer alan maden arama ve geliştirme şirketi Ariana Resources yüzde yüz Türk iştiraki olan Galata Mineral Madencilik San. ve Tic. A.Ş. Leopard Projesi kapsamında Türkiye'nin doğusunda üç yeni ruhsatın özel arama haklarını aldı.
Öne Çıkanlar:
Yedi yıl süreyle geçerli olan üç bitişik ruhsat, 6.000 hektarlık bir alanı kapsamaktadır ve %100 Ariana'ya aittir ("Güllüce Projesi").
Türkiye’nin doğuusnda multi-milyon ons bakır-altın yataklarını hedefleyen dinamik keşif doğrultusunda daha fazla lisans başvurusu bekleniyor.
Newmont 2D Veritabanı ile artırılan proje oluşturma süreci; ilk ret hakkı artı bir projenin üretime geçmesi durumunda Newmont'a ödenecek %1 NSR.
Genel Müdür Dr. Kerim Şener Yorumladı:
"2022 yılında Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü'ne yaptığımız başvurunun ardından bu yeni ruhsatların verilmesinden son derece memnunuz. Hibe süreci revize edilmiş onay ve lisans süreçlerini takip eder ve bu durum şirket tarafından ilk denemede başarıyla gerçekleştirildi. Bu lisanslar aynı zamanda Şirket tarafından on yılı aşkın bir süredir Türkiye'de alınan ilk yeni lisansları temsil etmekte ve ülkedeki sıfırdan keşiflere yönelişimizi ifade etmektedir. Yakın zamanda komşumuz olan birçok ruhsatın müzayedede 5 milyon sterline alınmış olması, bu bölgenin potansiyeline işaret ederken, aynı zamanda sahamızın potansiyel değerini de ortaya koymaktadır.
Son aylarda, lisanslı Newmont 2D Veritabanının kullanımıyla birlikte tescilli keşif veri kümelerimizi kullanarak Türkiye'nin doğusunda çok sayıda olası konumu tespit ediyoruz. Bu çalışma aynı zamanda kendi bünyemizde yürüttüğümüz kapsamlı yeni uydu uzaktan algılama ve jeofiziksel veri işleme ve yorumlamayı da içermektedir. Önemli yeni bakır-altın yataklarının keşfini hedefleyen büyük bir sıfırdan arama çabası başlatmak amacıyla, gelecekte bölge çapında daha fazla alan toprak başvurusu yapmaya hazırız."
Leopard Projesi
Türkiye'nin doğusundaki maden potansiyeli, başta değerli ve baz metaller olmak üzere çeşitli minerallerin aranması ve geliştirilmesi için önemli fırsatlar sunmaktadır. Bölge, Arap ve Avrasya levhalarının çarpışmasını içeren karmaşık bir jeolojik geçmişe sahiptir. Son 25 yılda bu bölgede Çöpler (11.3Moz Au), Hot Maden (4Moz Au), Mollakara (3Moz Au) ve Salınbaş (1.5Moz Au) gibi birçok önemli maden yatağı keşfedildi (Şekil 1). Bölge, Pontidler Kuşağı ile Bitlis-Zagros kenet kuşağı arasında, bu metalojenik ilin potansiyeline katkıda bulunan birçok önemli jeolojik yapıya ev sahipliği yapmaktadır. Bölge oldukça az keşfedilmiş durumda ve son yıllarda ülkenin bu bölümünde çok az çalışma tamamlandı.
Ariana, 24 Mart 2022'de duyurulan ve tüm taraflarca Mart 2031'e kadar uzatılan Newmont Two Decade ("2D") Veritabanını özellikle kullanıyor. Ariana, Newmont'a Şirket tarafından belirlenen bir projenin üretime geçmesi durumunda ilk ret hakkı ve %1 Net Smelter Return ("NSR") telif hakkı verdi.
Leopard projesi şirket ekibinin de katkısıyla Türkiye'nin doğusunda %100 sahip olduğu arama projelerini güvence altına almak için bir strateji geliştiriyor ve bu ekip önümüzdeki saha sezonu için daha da güçlendirilecek. Yapılacak arama öncelikle lojistik nedenlerle daha önce yalnızca üstünkörü arama yapılmış olan alanlara odaklanacaktır. Bu nedenle, şu anda hedeflenen alanların çoğu, Türkiye'nin doğusundaki dağlık bölgelerde önemli yükseklikte yer almaktadır ve kampanya tabanlı ve mevsimsel olarak yönlendirilen bir keşif stratejisine tabidir.
Şekil 1: Türkiye'nin doğusunda, Leopard Projesi'nin odak noktası olan ve önemli altın yataklarının konumunu gösteren üç baskın metalojenik yay bulunmaktadır. Güllüce Projesi'nin yeri siyah nokta olarak gösterilmiştir.
Güllüce Projesi Hakkında
Verilen üç arama ruhsatı, Türkiye'nin doğusunda, Erzurum'un yaklaşık 50 km kuzeybatısındaki Güllüce köyünün kuzeyinde yer alan toplam yaklaşık 6.000 hektarlık bir alanı kapsamaktadır (Şekil 2). Şirket'in Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü'ne, bitişik 3 maden arama ruhsatı başvurusu 7 Mart 2023 tarihinde onaylanmış ve ruhsatlar 10 Mart 2023 tarihinden itibaren 7 yıl süreyle belgelendirilmiştir (Şekil 2).
Güllüce Projesi, Pontid yitim zonu ile Kretase - Paleojen yaşlı volkanik ve tortul kayaçlarla dolu kuzey-doğu yönlü bir havza geliştiren İzmir-Erzincan-Ankara kenet zonu arasında yer almaktadır. Bu alan, Maden-Bayburt, Otlukbeli-Erzincan ve Oltu-Erzurum dahil olmak üzere, bakır ağırlıklı baz metal maden yataklarına ev sahipliği yapmaktadır. Proje alanının orta kısmı deniz seviyesinden 2.858 m yüksekliğe kadar uzanmaktadır.
Ana litolojik birimler Kretase pelajik kireçtaşı, Paleosen volkanik kayaçları ve Üst Paleosen - Eosen kırıntılı ve karbonat kayaçlarıdır. Ariana arama ekibi, yerel jeolojinin ilk değerlendirmesini zaten yapmış ve kaya örneklemesi ile önceki nehir tortusu örneklemesini takip etmiştir. Bu çalışma, yapılan önceki keşif sonuçlarını doğruladı ve birkaç jeokimyasal anomali alanı belirledi.
Güllüce Projesi'nin hemen kuzeydoğusunda yer alan beş bitişik arama ruhsatı da geçtiğimiz günlerde Maden Dairesi tarafından açık artırmaya çıkarıldı. Bu lisanslardan dördü, Türk Hükümetine yaklaşık 5 milyon sterlinlik bir ödemenin ardından katılımcı taraflara verildi.
Şekil 2: Güllüce Projesi'nin yeri ve jeolojisi.
İlginizi Çekebilir