© Yeraltı Haber 2021

Londra Ham Madde Pazarından Rus Paladyum ve Platinine Engel

Londra Ham Madde Pazarından "Londra Paladyum ve Platinyum Market" (LPPM) Yeni Rafine Edilmiş Rus Paladyum ve Platininin ticaretine bloke getiriyor.

Son gelişmelere göre yeni rafine edilmiş Rus platin ve paladyumunun geçtiğimiz cuma gününden itibaren Londra'daki ticareti askıya alındı ve Ukrayna'daki savaş nedeniyle Rusya'ya karşı yapılan yaptırımlar ve Rusya’nın çıkarlarına karşı artan önlemler listesinde son zamanlarda metallerin en büyük ticaret merkezine erişimi engellendi.

Paladyum fiyatları %11 oranında kadar yükseldi ve piyasadaki tüccarlar bu yaptırımın otomobil üreticilerinin emisyonları azaltmak için egzoz borularında kullandıkları metal kıtlığını daha da kötüleştirmesinden korkuyor.

Rusya'dan Norilsk Nikeli Şirketi (Nornickel), dünya paladyum arzının %25-30'unu ve dünya platinyum arzının yaklaşık %10'unu üretiyor, bu da diğer endüstrilerde olduğu gibi araç emisyonlarını azaltmak ve mücevher yapmak için de kullanılıyor. Platin fiyatları geçtiğimiz cuma Türkiye saati ile 19:00 itibari ile yaklaşık %1, paladyum ise %8 arttı.

Bir endüstri derneği olan “London Platinum and Palladium Market(LPPM), Ukrayna'daki durumun, Londra ticaret sistemine metal teslim etmek için akredite edilmiş "iyi teslimat" rafinerileri listesini gözden geçirmesini sağladığını söyledi.

LPPM, listesindeki Rus rafinerileri JSC Krastsvetmet ve Prioksky Demir Dışı Metaller Fabrikasını derhal askıya alacağını söyledi. LPPM, bu rafineriler tarafından 8 Nisan'dan sonra üretilen platin ve paladyumun Londra'da ticaretini yapmasını engellediğini, ancak akredite iken ürettikleri ürünlerin ticarete uygun olduğunu söyledi.

Karar, benzer bir endüstri grubu olan Londra Külçe Piyasası Birliği'nin (LBMA) Rus rafinerilerinin akreditasyonunu askıya alarak Londra'dan yeni Rus altın ve gümüşünü bloke etmesinden bir ay sonra geldi.

Nornickel yorum yapmayı reddetti ve şirketin web sitesi, metalleri rafinaj için Krastsvetmet, Prioksky ve başka bir rafineri olan Uralintech'e gönderdiğini söylüyor. Nornickel'e yakın bir kaynak, LPPM kararının bankalara satış yapma kabiliyetini kısıtlayacağını, ancak işinin büyük kısmını oluşturan üreticilere yapılan satışların etkilenmeyeceğini söyledi. Ancak Londra'daki endüstrinin önde gelen isimleri, bu hareketin üreticiler üzerindeki Rus platin ve paladyumunu reddetme baskısını artırdığını söylüyor.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER