© Yeraltı Haber 2021

Lucapa, Son 300 Yılda Angola'nın En Büyüğü Olduğu Söylenen Dev Pembe Elmas Buldu

"Tarihi" pembe elmasa Lulo Rose adı verildi. (Görüntü Lucapa Diamond'ın izniyle.)

Avustralyalı Lucapa Diamond (ASX: LOM), son 300 yılda Angola'da bulunan türünün en büyüğü olduğuna inanılan halihazırda faaliyette olan Lulo madeninde nadir bulunan 170 karatlık pembe bir elmas buldu.

Lulo Rose” adlı devasa pembe taş, bu yıl içinde Angola devletine ait elmas ticaret şirketi Sodiam tarafından yürütülen uluslararası bir ihaleyle satılacak.

Lucapa, dünyanın karat başına en yüksek alüvyon elmaslarına ev sahipliği yapan Lulo madeninde %40 hisseye sahip. Ortaklığın diğer kısmında ise Angola'nın ulusal elmas şirketi (Endiama) ve özel bir kuruluş olan Rosas & Petalas yer alıyor.

Ortaklar, madende bulunan rengine bakılmaksızın beşinci en büyük Lulo Rose ile birlikte, 100 karatı aşan 27 elmas keşfetti.

Lucapa'nın genel müdürü Stephen Wetherall yaptığı açıklamada, "Lulo olağanüstü bir alüvyon kaynağı ve Lulo Rose gerçekten bir hediye" dedi. Tarihi bir toparlanmayla bir kez daha gurur duyduk” dedi.

2016 yılında işletmeye alınan saha, Angola'da şimdiye kadar ele geçirilen en büyük elmasa ulaştı - daha sonra “4 Şubat Taşı” olarak adlandırılan 404 karatlık beyaz bir elmas bulundu.

Rose, Angola'nın devlet elmas pazarlama şirketi tarafından uluslararası ihale yoluyla satılacak. (Görüntü Lucapa Diamond'ın izniyle.)

Angola, değer olarak dünyanın beşinci, hacim olarak ise 6. elmas üreticisidir. Bir asır önce Portekiz sömürgesi altında başlayan sanayisi başarılı bir şekilde liberalleşmektedir.

Renkli pırlantalar, beyaz pırlantalardan daha nadir olduğu için son yıllarda defalarca rekor fiyatlara satıldı. Birçok tonda renklere sahip elmaslarda, pembe ve mavi en çok rağbet görenlerdir.

Sotheby, 2017 yılında oval kesimli 59.6 karatlık "Pembe Yıldız"ı Hong Kong'da 71,2 milyon dolara sattı. Parça, 1999 yılında De Beers tarafından çıkarılan 132,5 karatlık elmastan elde edildi.

De Beers'ın Cullinan mavi elması, Nisan ayında Hong Kong'daki Sotheby's'de 58 milyon dolara yakın alıcı buldu. Rio Tinto'nun ikonik Argyle madenini 2020'de kapatmasının ardından pembe elmas fiyatlarının daha da artması bekleniyor. Argyle madeni, dünyanın en büyük elmas madeni ve yüksek kaliteli pembe mücevherlerin ana küresel kaynağıydı.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER