© Yeraltı Haber 2021

Maden Sahalarını Denetlemede Yeni Yöntem: Drone İle Denetleme Yapılacak!

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı haritalama için özel tasarlanan drone'lar ile madenleri denetlemeyi hedefliyor.

Bakanlık, Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü'nde görevli  harita mühendisleri ile yürüttüğü projede Türkiye genelindeki maden sahalarını denetleyip 3 boyutlu modellenmesini sağlayacak.

Projenin yürütülmesinde görevli harita mühendisleri 2020 yılında yaklaşık 2 haftalık drone dersleri almıştı. 2021 yılında ise bu mühendisler maden sahalarında drone ile haritalama yaparak denetimleri daha kolay ve detaylı şekilde gerçekleştirebilecekler. Mühendislerin uçuş planına göre çok sayıda koordinattan yüksek derecede fotoğraflar çekilecek. Çekilen fotoğraflar bilgisayar yardımıyla çeşitli yerli ve yabancı yazılımlarla bir araya getirilerek maden sahasının 3 boyutlu modeli oluşturulacak.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, bugüne kadar yapılan ölçümleri daha detaylı ve daha kısa bir sürede gerçekleştirebildiklerini anlattığı konuşmasında: "Haritacılık sektöründe yaygın olarak kullanılmaya başlanan bu teknolojiyle maden sahalarımızın ölçüm işlemlerini daha kısa sürede tamamlayacağız. Bilhassa büyük ölçekteki ocak alanlarının ölçümünde zaman ve iş gücü tasarrufu sağlayacağız. Coğrafi olarak ölçülmesi ve ulaşılması güç olan bölgelerde drone teknolojisinin kullanılması bize büyük avantajlar getirecek. Üretim faaliyetlerinin devam ettiği sahalarda drone kullanılarak ölçüm işlemlerinin yapılması iş sağlığı ve güvenliği bakımından da büyük önem arz ediyor. Ayrıca, bu teknolojiyle ocak sahalarından elde edeceğimiz anlık fotogrametrik görüntüler, Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğünün veri arşivine de önemli katkı sağlayacak." dedi.

Maden ve Petrol İşleri Genel Müdür Yardımcısı Murat Halit Durceylan ise yapılan çalışma ile ilgili açıklamasında: "Hem yazılım hem de donanım anlamında drone teknolojisini en üst seviyede kullanıyoruz. Denetimini hızlı şekilde yapılabilmesini anlamında ciddi bir ilerleye kaydediyoruz. Tüm maden sahalarının denetimini drone yardımıyla yapmayı planlıyoruz. Yazılım ekibimiz de drone yardımıyla alınan verileri özel bir yazılımla işliyor. Bu da bize avantaj sağlıyor." sözlerini kullandı.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER