© Yeraltı Haber 2021

Malatya ve Ovacık Fayı Yakından Araştırılıyor

Deprem kuşağında yer alan Türkiye’de 14 üniversiteden 128 bilim insanının yer aldığı projede 3 bin yıldır sessiz olduğu belirtilen Malatya Fayı ve hemen dibindeki Ovacık Fayı inceleniyor.

6 Şubat depremlerinden sonra 500 kilometre yakın fayın kırıldığına dikkat çeken, DEÜ Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Genel Jeoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Sözbilir, yapılan çalışmaları değerlendirdi.

Sözbilir, akabinde belli küçük ölçeklerde deprem üretmeye başlandığını söyleyerek şöyle devam etti:

“Türkiye’de bölgedeki fayların incelenmesi için büyük bir proje başlatıldı. Bu proje kapsamında 14 üniversite 100’e yakın bilim insanı şu anda çalışıyor. 128 fayı aynı anda çalışıyoruz. 2 yıllık bir süre içinde bu fayların deprem üretme potansiyelini çıkarmaya başladık”

Malatya Fayı’nda 7,2 Potansiyeli Var

Açıklamalarının devamında Malatya Fayı’na değinen Prof. Dr. Sözbilir, önemli faylardan bir tanesi olduğunu söyledi. Prof. Dr. Sözbilir, Malatya Fayı için şu yorumda bulundu:

“İkinci büyük depremin hemen dibinde olan bir fay ve Malatya’yı ciddi anlamada etkileyecek bir fay kırıldığında. Büyük ölçekte bir fay sınıfına giriyor. Yaklaşık 200 kilometre uzunluğunda üç fay parçasından oluşuyor. Bu fay parçaları kendi başına kırılmaları durumunda işte 7.2’ye varan deprem üretme potansiyeline sahip bir fay. Bugüne kadar yapılan çalışmalar bu fayın 3 bin yıldır kırılmadığını gösteriyor. Özellikle fayın deprem tekrarlama periyodunu bulmak, fayın en son depreminin hangisi olduğunu ortaya çıkarmak ve son depremden sonra ne kadar zaman geçtiğini bulmak için bir çalışma yapıyoruz. Bu çalışmanın paleosismoloji yani faylar üzerinde hendek açarak fayların geçmiş dönemlerde ürettiği depremleri bulmak esasına dayanıyor.”

“100 Bin Üzerinde Deprem Oldu Bugüne Kadar”

Şu anda artçı sarsıntıların devam ettiğini vurgulayan Prof. Dr. Sözbilir, “100 bin üzerinde deprem oldu bugüne kadar. Malatya Fayı üzerinde de küçük ölçekli depremler oluyor. Bu fay bir şekilde etkilenmiş oldu. Bu tetiklenme durumuna geçer mi geçmez mi bunu bulmak için böyle bir çalışma başlatıldı. Malatya Fayı diğer fayları da etkileyecek bir fay. O kırıldığında onun hemen dibinde olan Ovacık Fayı var. Kuzey Anadolu’ya doğru giden bir mekanizma var aslında dolayısıyla çok ayrıntılı çalışılması gerekiyor.” Diye konuştu.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER