© Yeraltı Haber 2021

Marmara Adası'nda Sektör İstişare Toplantısı Gerçekleştirildi!

Sektörün önde gelen isimleri 25-26 Aralık’ta Marmara Adası’nda gerçekleşen Sektör İstişare Toplantısı’nda bir araya geldi.

Toplantıya, MAPEG Genel Müdür Yardımcısı Murat Halit Durceylan’ın, MAPEG Genel Müdür Danışmanı Mustafa Sever, İMİB Genel Başkanı Aydın Dinçer ve İMİB Yetkilileri, TÜMMER Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Alimoğlu ve Yönetim Kurulu Üyelerinden Ali Emiroğlu, Mehmet Serter, Süleyman Balıbey, İsmail Gelincik ve AB-İSG Proje Koordinatörü Yüksel Cankurtaran ve Proje Asistanı Berivan Çelik katılım göstermiştir.

Sektör İstişare Toplantısı’nda, sektörün genel değerlendirmesi yapılarak Marmara Adası’nda madencilikle ilgili yaşanan sorunlara değinildi.

Maden ve Petrol İşleri (MAPEG) Genel Müdür Yardımcısı Murat Durceylan, son dönemde STK’larla MAPEG arasında yakalanan uyum sayesinde sektörün sorunlarının çözümüne yönelik daha hızlı adımlar atılabilir hale geldiğine değindi. Sayın Durceylan, Marmara Adasının birinci önceliğinin madencilik olması gerektiği, liman yapımı gibi altyapı hizmetinin sağlanması durumunda madenciliğin katma değerini artıracağından ve nihai ürün üretilmesinin öneminden bahsetti. Marmara Adasının ekonomiye katkısının çok iyi anlatılması gerektiği, adanın yıllık 455 bin ton blok mermer üretimi gerçekleştirdiği ve birinci önceliğin mermer olduğunun vurgulanmasının önemine değindi.

İstanbul Maden İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Aydın Dinçer, devlet hakkı, orman bedelleri ve ruhsat harçları konularına değinerek bu konulardaki yapılandırma/taksitlendirme ile ilgili düzenlemelerle ilgili bilgi verdi. Sayın Dinçer, madencilik ile ilgili kamuyu bilgilendirme ve olumlu algı yaratılmasına ilişkin basın nezdinde yapılan çalışmalardan bahsetti.

Toplantıya katılan Sivil Toplum Kuruluşu Başkanlarınca orman bedellerinin yüksek olduğu, ruhsat güvencesinin bulunmadığı, T.C. Orman Bakanlığı nezdinde izin problemleri yaşandığı gibi konulardan bahsedilerek bu konuların çözümlerine yönelik gerekli çalışmaların yapılması gerektiği ifade edildi.

Katılımcılar ile toplantının ardından gerçekleştirilen gezide antik çağdan günümüze kadar mermer çıkarılan ve mermere adını veren Marmara Adasında bulunan mermerciler ziyaret edilmiştir.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER