© Yeraltı Haber 2021

Mars'ın İç Yapısı Haritalandırıldı!

Mars'ın iç yapısı hakkında yapılan araştırmalar sonucunda, gezegenin nasıl bir çekirdek yapısı olduğu detaylı şekilde haritalandırıldı. Araştırmalarda elde edilen veriler gezegenin iç yapısı hakkında birçok bilgiye ulaşılmasını sağladı.

Mars'ın iç yapısının daha iyi öğrenebilmesi için NASA tarafından Mars'a bir uzay aracı gönderildi; InSight. 2018 yılında gezegene inen InSight, o zamandan bu yana Mars'ta 733 tane 'deprem' ölçümledi. Bu depremlerden 35 tanesinden elde edilen sismik veriler ile Mars'ın iç yapısı detaylı bir şekilde haritalandı.

Insight uzay aracı tarafından elde edilen veriler, gezegenin kabuğunun, mantosunun ve çekirdeğinin kalınlığına ve yoğunluğuna ilişkin önemli bilgiler sunmaya başladı. Veriler üç farklı araştırmada sunuldu ve her biri gezegenin farklı bir yapısını inceliyor.

Çalışmalardan ilki gezegenin kabuğuna yönelik ve sonuçlar Science dergisinde yayınlandı. Dergide yayınlanan verilere göre Mars'ın kabuğu ortalama 24 - 72 kilometre olarak belirlendi. Kabuğun en az iki parçadan oluştuğu tespit edildi. Kabukta yüksek oranda radyoaktif element olduğu belirlendi.

Science dergisinde yayınlanan başka bir makalede ise Mars'ın çekirdeğinin altındaki manto incelendi. Makale, katı mantonun 400 - 600 kilometre kalınlığında olduğunu gösteriyor. Yoğunluğu fazla olan tabakanın bütün bir kaya yapısında olduğu tespit edildi. Manto tabakasında da kabukta olduğu gibi radyoaktif elementler olduğu belirlendi.

Yayınlanan üçüncü araştırma makalesinde ise, gezegenin çekirdek yapısı incelendi. Bu araştırmada elde edilen verilerde, Mars'ın çekirdeğinin düşünülenden çok daha büyük olduğu bildirildi. Buna göre gezegenin çekirdeği 1.830 kilometrelik bir yarıçapa sahip. Ayrıca sismik veriler, gezegenin çekirdeğinin düşünülenden daha düşük yoğunlukta ve sıvı bir çekirdek yapısı olduğunu gösteriyor. Bilim insanları ayrıca Mars'ın çekirdeğinin tek katmanlı olduğunu tahmin ediyor.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER