© Yeraltı Haber 2021

Mars’ta Volkanik Aktivite Devam Ediyor Olabilir!

ABD'li bilim insanlarının Mars'ta yürüttüğü çalışmalar doğrultusunda gezegende volkanların hala aktif olabileceğini ortaya koydu. Mars yörüngesinde bulunan uyduların verilerinden yararlanan araştırmacılar, Mars’ta daha önce keşfedilmemiş bir volkanik tortuyu tespit etti. NASA’nın InSight iniş aracından yaklaşık 1,7 km uzaklıktaki Elysium Planitia bölgesinde bulunan tortunun gezegende on binlerce yıldır dünya dışı yaşamın olabileceğine dair kanıt sağlayabileceği belirtildi. Bu tespit ile beraber volkanik patlamalar sonucunda Mars'ta yer altının, bazı noktalarda yaşamı destekleyecek kadar sıcak olabileceği tahmin ediliyor.

ABD’de bulunan Arizona Üniversitesi Ay ve Gezegen Laboratuvarı ve Gezegen Bilimi Enstitüsü'nde yürütülen çalışmalar sonucunda, Mars'taki son volkanik aktivitenin 50 bin yıl önce gerçekleştiği belirlendi.

Şimdiye kadar, Mars'ın hala volkanik olarak aktif olabileceğini gösteren hiçbir kanıt yoktu. Araştırmacılar, Mars yörüngesinde bulunan uydulardan aktarılan verileri kullanarak, daha önce bilinmeyen bir volkanik birikinti keşfettiler. Çalışmanın bulguları, bilimsel bir makale olarak Icarus adlı dergide yayımlandı.

Çalışmayı yürüten David Horvath, "Bu, Mars'ta şimdiye dek belgelenmiş en yakın tarihli volkanik birikim olabilir. Eğer Mars'ın jeolojik tarihini tek bir güne sığdırsaydık bu patlamanın gerçekleşmesi, en son saniyeye denk gelirdi" dedi.

Uydu verileri yardımıyla Elysium Planitia adlı bölgede tespit edilen volkanik patlamanın 32 km uzunluğunda bir volkanik çatlağı çevreleyen 13 km  genişliğinde, pürüzsüz ve karanlık bir tortu oluşturduğu ifade edildi. 

Araştırmacılar bulunan tortunun, Ay ve Merkür'de rastlanan daha eski volkanik patlamaların yarattığı özelliklere sahip olduğunu bu yüzdende bölgede aktif volkanik bir yapının olabileceğini açıkladı. Horvath, "Bu patlama Mars'ın atmosferine 10 kilometre yüksekliğe kadar kül püskürtmüş olabilir. Keşfedilen bu yatağın genç yaşı, Mars'ta hala volkanik aktivite olma olasılığını kesinlikle artırıyor ve InSight misyonu tarafından tespit edilen son Mars depremlerinin yakınlardaki bir bölge olan Cerberus Fossae'den kaynaklanması ilgi çekici” dedi.

Mars’ta Yeraltında Yaşam Olma İhtimali Var

Horvath, volkanik tortunun, yakın tarihte Mars yüzeyinin altında yaşanabilir koşullar olasılığını da artırdığını söylediği açıklamasında,  “Yükselen magma ve bu bölgedeki donmuş alt tabakanın etkileşimi, epey yakın bir zamanda mikrobiyal yaşam için uygun koşullar sağlamış olabilir ve bu da bölgede varlığını koruyan yaşam bulunması ihtimalini artırıyor. Bu bölgedeki benzer volkanik çatlaklar, belki de 20 milyon yıl önce, yeraltı sularının yüzeye çıkmasıyla birlikte, muazzam sellerin kaynağıydı.” ifadelerini kullandı.

 

 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER