© Yeraltı Haber 2021

Mazıdağı’ndan İngiltere’ye Kobalt Yatırımı

Cengiz  Holding Türkiye’de bulunan Eti  Alüminyum ve Eti  Bakır kapsamında bulunan üretim tesislerinin yanı sıra İngiltere’deki ICoNiChem ile de önemli adımlar atıyor. Cengiz  Holding bu anlamda attığı adımlarla küresel ölçekte büyük yatırımcılardan olmayı hedefliyor.   

Manchester ve Liverpool arasındaki Widness kentindeki ICoNiChem 2020’nin sonunda satın alınan fabrika, Küre işletmesindeki bakır üretiminin yan ürünü olan pirit konsantresinden kobaltı ayrıştıran tek tesis olma niteliğinde. Bu doğrultuda Mazıdağı’ndan gelen kobaltı İngiltere’de 13 farklı ürüne çeviren grup, bu sıralarda yeni yatırımlar için hazırlık yapıyor. Şirket, son yıllarda küresel ekonominin en önemli konularından bir tanesi olan batarya geri dönüşümü için çalışmalara başladı.

Mazıdağı’ndan gelen kobalt İngiltere’deki tesiste tam 13 farklı ürüne ayrıştırılıyor. Bu doğrultuda % 99.99 saflıkta kobalt üretilebilen tesiste, uçak sanayi, seramik, otomotiv, petrokimya ve teknoloji konularında katma değerli ürünlerin üretimi yapılabiliyor. Bu yatırım sayesinde önceki dönemlerde sadece saf metallerden üretilebilen özel malzemeler artık ikincil ürünlerden de elde edilebiliyor.

Dünya Üretiminin %2’si

 ICoNiChem Genel Müdürü Emre  Kayışoğlu, maden teknolojilerinde bugün dünyanın sayılı şirketleri arasında yer aldıklarını ifade ederek açıklamalarına, “Kobalt, özellikle içinde bulunduğumuz teknoloji çağıyla birlikte dünyada büyük önem kazandı. Tarihsel olarak baktığımızda geçmiş dönemde daha çok boya endüstrisinde kullanılan kobalt, bugün batarya, pil, katalizör başta olmak üzere teknolojinin en yoğun olduğu sektörlerin vazgeçilmezi konumunda. Biz de dünya üretiminin %2’sini gerçekleştiren bir şirket olarak yeni yatırımlarla ve teknolojik altyapımızı sürekli geliştirerek, dünya ekonomisindeki öncü rolümüzü pekiştiriyoruz” şeklinde devam etti.

Seydişehir’den İngiltere’ye

Kayışoğlu ayrıca “Bu kapsamda, Eti  Alüminyum’un Seydişehir’deki ürünlerini, buradaki teknolojiyle özellikle İngiltere pazarı için daha katma değerli hale getirebilir miyiz diye Ar-Ge çalışmaları yapıyoruz. Bu çalışmaların sonucuna göre burada, mevcut tesisimize yakın bir bölgede önümüzdeki dönemde yeni bir fabrika kurabiliriz” dedi.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER