Mesleki Yeterlilik Sistemi Maden Sektör Çalıştayı Gerçekleştirildi!
MADENMaden Mühendisleri Odası ile Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) arasında 7 Haziran 2021 tarihinde imzalanan protokol kapsamında madencilik sektörü “Ulusal Meslek Standartlar”ının ve “Ulusal Yeterlilikler”in oluşturulması çalışmalarına başlandı. Bu kapsamda, sektörden gelen kurum/kuruluş temsilcileri ve uzman maden mühendisleri ile birlikte 22-23 Haziran 2021 tarihlerinde “Maden Sektörü Ulusal Yeterlilik Sistemi Çalıştayı” gerçekleştirildi.
Çaslıştay’da ilk gün öğleden önce Mesleki Yeterlilik Sistemi ve Belgelendirme süreçleri ile ilgili bilgi verildi. Bu kapsamda sistemin mevcut durumu, işleyişi ve aksayan yönler konularına vurgu yapıldı. Ayrıca bu Çalıştayın işleyiş biçimi ve Çalıştaydan beklenti dile getirildi. Daha sonra grup çalışmalarına geçildi. 23 Haziran günü de devam eden Grup çalışmalarında madencilik sektörü, 1-Yeraltı Kömür, 2-Yeraltı Metal, 3-Açık İşletme, 4-Mermer ve Doğal Taş, 5-Cevher hazırlama, 6-Arama olmak üzere altı alt başlığa ayrılarak incelendi.
Oldukça verimli geçen Çalıştay’da söz konusu altı başlık altında Mesleki Yeterlilik Sisteminde baz alınması amacıyla Maden sektörü “Ulusal Standartlar”ı ve “Yeterlilik Kriterleri” konusunda genel çerçeve ve meslek haritaları çıkartıldı. Toplantı sonucunda belirlenen meslekler ile revizyon taleplerindeki çalışmalar, bu altı alt başlık altında odaklanarak devam ettirilerek kısa sürede Mesleki Yeterlilik Sistemine kazandırılacak, Mesleki Yeterlilik Belgelendirme işlemlerine hız verilecektir.
Halen Kırma Eleme Operatörlü belgelendirme konusunda yetkilendirilmiş bulunan, sınav ve belgelendirme işlemlerini yürüten Maden Mühendisleri Odası, önümüzdeki günlerde yetki “Kapsam Genişletme” ile, madencilik sektöründe zorunlu hale getirilen diğer 7 meslekte de “Belgelendirme” çalışmalarına başlayacaktır.
İlginizi Çekebilir