© Yeraltı Haber 2021

Metal fiyatları rekor kırdı

Nikelin fiyatı Doğu Avrupa'daki tansiyonun soğuma belirtisi göstermemesi ve Rusya'ya karşı artan yaptırımların tedarikte aksama endişelerini körüklemesi nedeniyle bugün tarihinde ilk kez 100.000 dolar/ton seviyesini geçerek iki katından fazla arttı.

Londra Metal Borsası'nda (LME) üç ay vadeli nikel dün seans başında %111 artarak 101.365 dolar/tona çıktı. Fiyatların sert yükselmesinin ardından nikel kontratında işlemler günün geri kalanı için durduruldu.

LME dün gerçekleşen ve fiyatların kısa bir süre içerisinde ikiye katlanmasına neden olan tüm nikel işlemlerini iptal etti.

LME üyelerinin yaptığı açıklamada "Yaşanan olayların benzeri görülmemişti. Nikel piyasasında işlemlerin durdurulması piyasa katılımcıları için düzeltilmesi gereken bir dizi konuyu ortaya çıkardı" denildi.

LME açıklamasında bugün teslimi gereken tüm fiziki uzlaşmalı nikel kontratlarında teslimatları ertelediğini de duyurdu.

Nikel harici diğer kontratlarda işlemlerin normal şekilde devam edeceği vurgulandı.

Analistler Rusya'ya karşı yaptırımların hızla uygulamaya sokulması, Moskova'yı küresel ticaretten uzaklaştırma çabalarının ve Rus petrol ithalatını yasaklama girişimlerinin endişeleri artırdığını belirtti. Öte yandan lojistik kesintiler de emtia piyasalarını altüst etti.

LME'de çinko 4.896 dolar ve kalay 50.510 dolar/ton ile rekor seviyelere çıktı.

Bakır ise %3,6 artarak 10.648 dolar/tona yükseldi.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER