© Yeraltı Haber 2021

Metaverse'in Kapısını Maden Ocağı Açtı

İstanbul Maden İhracatçıları Birliği'nin en genç Yönetim Kurulu Üyesi ve Başkanlar Konseyi'nde de bu göreve gelen en genç Başkan Yardımcısı ünvanına sahip olan Mustafa Selçuk ÇEVİK son günlerde hayli popüler olan  Metaverse'in ancak madencilik sektörünün desteği ile gerçekleştirilebilir olduğunu ifade etti. Mustafa Selçuk ÇEVİK sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi.

"FaceBook'un Kurucusu Mark Zuckerberg'in tanıttığı Metaverse evreni, henüz tam anlamıyla hayata geçmese de Matrix benzeri bir sanal dünyanın kurulmasında ilk adım gözüyle bakıldığından, geniş kesimler üzerine heyecana neden oldu.
Birçok marka şimdiden bu evrende yerini almak için girişimler yapıyor. İnsanoğlunu Metaverse gibi devasa boyuttaki sanal dünyayı kuracak teknolojiyle ulaştıran şüphesiz bilim ve hayal gücü. 
Ancak bu sanal aleme ulaşmak için geçilen aşamaların başlangıç noktasına baktığımızda karşımıza tanıdık bir yüz çıkıyor; maden.
Evet, bugün sanayinin ulaştığı en üst aşama bilişim sistemleri teknolojileri. Bu teknolojilerin işlemesini sağlayan en kritik donanım ise yarı iletkenler başlığı altında yer alan çipler. Son dönemde "çip krizi" ile hemen herkesin ilgi odağı haline gelen bu ve bir mühendislik harikası olan teknolojik aparatın DNA'sında ne yer alıyor dersiniz?
Elbette "Silisyum" adındaki yarı metal.
Bu yarı metal aynı zamanda Silikon Vadisi'ne de ismini veren bir element.
Bilgisayar teknolojileri, doğada oksijenden sonra en bol bulunan, yerkabuğunun yaklaşık yüzde 28’ini oluşturan bu element üzerine kurulu. Bu element yeryüzünde nadiren saf halde bulunuyor. 
Evrim Ağacı'nda her alan bilgilere göre, "Silisyum/Silikon, eski Mısırlılar ve Çinliler gibi farklı uygarlıklar tarafından boncuklar ve küçük vazolar üretmek için kullanılıyordu.
Silika içeren cam, ilk olarak MÖ 1500 yılında Mısırlılar ve Fenikeliler tarafından kullanıldı."
Bu elementin bulunduğu maden ise 'Silis kumu" diğer adıyla "Kuvars". Silis; çakmaktaşı, kum, kuvars gibi silisyum oksijenli bileşimlerin ortak adı. Ülkemizde de birçok sahada açık ocak şeklinde silis madenciliği yapılıyor. Bu madenden Silisyum İngilizce adıyla Silikon üretmek ise işin teknoloji kısmı. Çakmak taşından çip üreten teknolojiyi geliştiren insanlık bugün Metaverse gibi devasa bir sanal dünyayı kurabilir hale geldi. Bütün bu piramidin en alt tabakasında ise tıpkı diğer teknolojilerde olduğu gibi maden var.

Maden hayatımızın her parçasında var."

Kaynak:https://www.linkedin.com/posts/mustafa-selcuk-cevik-209774209

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER