© Yeraltı Haber 2021

MMO 2. Başkanı Veyis Sır: Maden Sistemi Değiştirilmeli

Maden Mühendisleri Odası 2. Başkanı Veyis Sır, ekonomik sistemin madencilik sektörünü de zora soktuğunu vurgulayarak açıklamalarda bulundu. “Piyasacı ve neoliberal anlayış madencilikte çıkmaza girmiştir. Artan enerji maliyetleri işçinin sırtına yıkılmak istenmektedir” diyen Sır, madencilik sektörünün emekçiyi ön plana alan bir anlayışla çıkmazdan kurtulabileceğini belirtti.

Açık ocak linyit ocağında linyit üretimi için harcanan ortalama enerji maliyeti, tüm maliyetin yüzde 45-55 aralığında olduğunu belirten Sır, “Açık krom ocaklarında da enerji maliyetleri tüm maliyetin yüzde 40’ını oluşturuyor” dedi. Sır, önerileri şöyle sıraladı:

Maden işletmeleri tarafından kullanılan enerjinin, işletmecilik yapılan bölgelerde yenilenebilir kaynaklarla üretilmesini teşvik edici düzenlemeler hayata geçirilmeli. Yoğun enerji kullanılan madencilik kuruluşlarının otoprodüktör yatırımlar yapmasının yanı sıra petrol ve türevleri ile kullanılan araçlar yerine elektrik gücü ile çalışılan araçların kullanımına aşamalı olarak geçilmesi sağlanmalı. Madencilik, sanayi ve enerji sektörleri yeni baştan organize edilmeli.”

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER