© Yeraltı Haber 2021

Mogan Enerji Sektörün İki Katı Büyüme Gerçekleştirdi

Mogan Enerji Yatırım Holding, Güriş Holding’in elektrik üretimi ve ticaretini gerçekleştiren şirketlerin çatı grubu. İdris Yamantürk tarafından 1980 yılında Ankara’da kurulan grup, hidroelektrik, jeotermal ve rüzgar enerji santralleriyle yenilenebilir kaynaklardan enerji üretimi gerçekleştiriyor. Rüzgar enerjisinde en büyük yatırımcı, jeotermalde de kapasitede en büyük oyunculardan biri olduklarını belirten Mogan Enerji Yatırım Holding CEO’su Ali Karaduman, “Bünyemizde toplam 1.025 MW kurulu güce sahip 21 adet RES, JES, HES bulunuyor. Dokuz rüzgar enerjisi santralinin toplam 683-65 MW, 8 jeotermal enerji santralinin toplam 259.90 MW ve 4 hidroelektrik enerji santralinin toplam 81.37 MW kurulu gücü var" diyor.

2022 sonu itibarıyla aktif büyüklüğü 62,3

"YATIRIMCILARIN ÖNÜ AÇILMALI"

Geçen yıl Türkiye'de enerji sektöründe kurulu güç yüzde 4 büyüdü. Ali Karaduman, bu yıl büyümenin bu değerin altında kalacağını düşünüyor. Yurt dışında güneş ve rüzgar enerjisi yatırımlarıyla yenilenebilir enerjinin büyüme rekorları kırdığını hatırlatan Karaduman, Türkiye’deki tabloyu da şöyle ortaya koyuyor:

“Ülkemizde 2017’den beri yenilenebilir enerji finansmanı için bankalardan uzun dönemli yatırım kredisi bulmakta zorlanıyoruz. Bu konuda yatırımcıların önü açılmalı.

Ayrıca yenilenebilir enerji yatırım politikalarının zamanında planlaması yapılmalı. Aksi halde önümüzdeki yıllarda fosil yakıtların yerini almasını düşündüğümüz yatırımlarımızı yapamaz duruma geleceğiz.

Yenilenebilir enerji kaynaklarının yüksek paylarını güç sistemlerine güvenli ve uygun maliyetli bir şekilde entegre etmek için şebekelere yatarım yapılması lazım.”

Mogan Enerji Yatırım Holding’in toplam satışları 10,8 milyar TL, FAVÖK tutarı 5,1 milyar TL.

Geçtiğimiz yıl Türkiye’de enerji sektörünün kapasitede yüzde 4, kendilerininse yüzde 9 büyüdüklerini dile getiren Karaduman, bu büyümenin rüzgar enerjisine yaptıkları yatınmdan geldiğini söylüyor. “2022'de Ulu RES projemizle 84 MW’lık kısmı devreye aldık ve lisans gücü olan 120,4 MWa ulaştık. Böylelikle 2021 de 940,92 MW olan toplam kurulu gücümüzü 1.025 MW’a çıkarmış olduk. Bu da bize sektörün iki katından fazla bir büyüme getirdi” diye konuşuyor.

Şirket bu dönemde, mevcut santrallerinde hibrit santraller kapsamında yardımcı kaynak yoluyla ek üretim, lisans sahibi olduğu inşaata hazır projeler, rüzgar santrallerinin kurulu güçlerinin artırılması, yun içi-yurt dışı enerji ihaleleri ve satın almalarla büyümeyi planlıyor.

İlk olarak Kocatepe Rüzgar Enerjisi Santralinde 32,5 MW’lık GES yatımın için çalışmalara başladıklarını anlatan Ali Karaduman, bu tesisin önümüzdeki yıl devreye alınmasını planlıyor. Karaduman, diğer projelerini de şöyle paylaşıyor:

“Efe 9 JES ve ilave jeotermal tesis yatırımlarına yönelik proje geliştirme çalışmalarını yürütüyoruz. JES projeleriyle ilgili halihazırda fizibilite ve mühendislik çalışmalarımız devam ediyor. EPDK’ya yapılan kapasite artışı başvurusu kapsamında Seyit Onbaşı RES ve Kanije RES'in kurulu gücünü artırmayı planlıyoruz. Uzun vadeli büyüme olanakları arasında YEK A ihaleleri, diğer yurt içi ve yurt dışı kamu ihaleleri, şirket birleşme ve satın alım fırsatları ve özelleştirme fırsatları da yer alıyor. Yurt dışında, özellikle Arnavutluk, Kuzey Makedonya, Kosova gibi Balkan Ülkeleri’nde bu amaç için kurulmuş enerji şirketlerinin katılacağı kamu ihalelerini yakından takip ediyoruz. İlk aşamada gelirlerimizin yüzde 10’unu yurt dışından getirmeyi hedefliyoruz.”

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER