MTA, 3.Proje Değerlendirme Çalıştayını Gerçekleştirdi!
YER BİLİMLERİMaden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü bünyesinde 2018 yılında oluşturulan "Proje Değerlendirme ve Yönlendirme Kurulu (PDYK)", arama ve araştırma faaliyetlerini farklı bakış açılarıyla daha kapsamlı olarak değerlendirmek, yeni bilimsel veriler ışığında ileri teknoloji uygulamalarını projelere aktarmak, küresel gelişmeleri daha yakından takip ederek uygulamalara yansıtmak, özgün görüş ve öneriler doğrultusunda projelerimizin daha etkin ve verimli sonuçlanmasına katkı sağlamak ve hizmet içi eğitim desteği vermek amacıyla çalışmalarını sürdürmektedir.
Bu kapsamda 22-26 Eylül 2021 tarihleri arasında Ağrı-Doğubayazıt’ta PDYK’nın 2021 yılı 3. Çalıştayı gerçekleştirildi. Çalıştay gündeminde, Doğu Anadolu Bölgesi’nin jeolojisi ile maden ve enerji potansiyeli değerlendirilmiş, Doğubayazıt ve Iğdır civarında yapılan arazi çalışmalarında ise yerinde incelemeler yapılmıştır.
Çalıştaya; MTA Genel Müdürü Doç. Dr. Yasin Erdoğan, Genel Müdür Yardımcıları, Daire Başkanları, Proje Danışmanları, MTA Doğu Anadolu Bölge Müdürü, ilgili yöneticiler, proje başkanları ve teknik elemanlar katıldılar.
Oldukça verimli geçtiği belirtilen program kapsamında Ağrı ve Iğdır çevresinin genel jeolojisi ve jeodinamik evrimi yeni veriler ışığında gözden geçirilmiş, metalik madenler, endüstriyel hammaddeler, enerji hammaddeleri ve jeolojik miras varlıklarına yönelik potansiyel kaynaklar değerlendirilmiş ve bölgenin jeolojisi tektono-stratigrafik ve morfolojik verilerle birlikte yorumlanarak potansiyel alanlar tartışılmıştır. Bunların yanında, bölgenin depremselliği, volkanik etkinliği ve jeokimyasal özellikleri ile bölgesel ölçekli sıvılaşmaya yatkınlık haritalarının değerlendirilmesi projesinde elde edilen veriler irdelenmiştir. Meteoritlerin mineralojisi ve jeokimyasına yönelik bilgilendirmeler yapılmış, konunun maden yatakları açısından önemi irdelenmiştir.
Arazi çalışmaları kapsamında Doğubayazıt ve Iğdır çevresinde bölgesel jeoloji, jeolojik miras, karst ve mağara oluşumları, volkanizma ve maden yataklarına yönelik çeşitli görüş ve öneriler ortaya konulmuş ve ekonomik potansiyele olası katkıları değerlendirilmiştir. Özellikle Tuzluca’daki (Iğdır) kayatuzu işletmelerinden açığa çıkan mağaraların, jeolojik miras kapsamında turizme kazandırılmasına yönelik olarak Iğdır Üniversitesi Rektörlüğü ve Tuzluca Belediyesi tarafından başlatılan çalışmalara teknik destek sağlanması üzerine görüşmeler gerçekleştirilmiştir.
Kaynak: www.mta.gov.tr
İlginizi Çekebilir